Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα φέρει φοροελαφρύνσεις - iefimerida.gr

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα φέρει φοροελαφρύνσεις

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα φέρει φοροελαφρύνσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας, όμως, ότι για να γίνουν αυτά η μάχη της φοροδιαφυγής πρέπει να αρχίσει να αποδίδει καρπούς, βελτιώνοντας ακολούθως και τις δημοσιονομικές προοπτικές. Ηδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται σχέδιο για την επόμενη ημέρα, που πάει «παρέα» με την αναδιάρθρωση της Φορολογικής Διοίκησης, τη πάταξη της διαφθοράς στις ελεγκτικές Μονάδες, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ζητούμενο είναι κατ' αρχήν ο εξορθολογισμός των συντελεστών φόρου εισοδήματος και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης στις επιχειρήσεις. Οσον αφορά, δε, στα φυσικά πρόσωπα σε πρώτη φάση θα καταστεί πιο διαφανής η αποτύπωση εισοδημάτων και σε δεύτερη φάση θα έρθουν αλλαγές στη κλίμακα. Εξορθολογισμός σχεδιάζεται και στους συντελεστές του ΦΠΑ, με πρώτο δείγμα γραφής στην εστίαση, καλώς εχόντων των πραγμάτων από τον Ιούνιο και μετά. Επιπλέον, ήδη επανεξετάζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σχεδιάζεται βελτίωση στα φορολογικά έντυπα, μελετάται ο εξορθολογισμός ποινών- προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, ενώ ετοιμάζεται και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, με την θεσμοθέτηση και δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας- αποδοτικότητας.

Επί του παρόντος τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης που αφορά στα φορολογικά βάρη. Για μισθωτό με 2 παιδιά, στην Ελλάδα το φορολογικό βάρος αντιστοιχεί στο 43% του κόστους εργασίας και μόνο η Γαλλία με 43,1% βρίσκεται υψηλότερα, με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 26,1%. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 13% από την έναρξη της κρίσης.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα είναι, πάντως, εύκολη με δεδομένη τη κάκιστη κατάσταση των ελεγκτικών Μονάδων και είναι ενδεικτικό ότι σε συνεννόηση με την Τρόικα, χαμήλωσε ο πήχης των προσδοκώμενων ελέγχων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Πιο χαμηλά ο πήχης των ελέγχων

Τακτικοί σε μεγάλες επιχειρήσεις:

  • 176 στο α΄ 6μηνο (αντί 330)
  • 596 στο έτος (αντί 750)

Προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις:

  • 260 στο α΄ 6μηνο (αντί 350)
  • 680 στο έτος (αντί 750)

Σε άτομα μεγάλου πλούτου:

  • 280 στο α΄ 6μηνο (αντί 1.200)
  • 910 στο έτος (αντί 2.600)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ