Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, λιγότερο από δύο 24ωρα από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές να περιμένουν με αγωνία να μάθουν τι θα συμβεί τελικά.
Ανατροπή της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως σημειώνεται στις τάξεις των καθηγητών καθώς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης προτείνει να μην προχωρήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Όπως φαίνεται, οι καθηγητές καταλήγουν σε αυτή την επιλογή καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει «φόρμουλα» για να σπάσει η επιστράτευση της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα κρίνουν πως θα βρουν απέναντί τους την κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επανέλαβε τη σιγουριά του πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν «ομαλά και στην ώρα τους», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους».
«Ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών. Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς» κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Η «κάλυψη» που δεν ήρθε ποτέ
Καθοριστικής σημασίας φαίνεται πως ήταν η άρνηση των συνδικαλιστικών ενώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να «καλύψουν» την κινητοποίηση των καθηγητών, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου.
Και αν η ρήξη με την ΑΔΕΔΥ ήταν γνωστή από την Τρίτη, όταν οι καθηγητές δεν συμμετείχαν στην απεργία που προκήρυξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να τους συμπαρασταθούν, η ΓΣΕΕ «άδειασε» την τελευταία στιγμή την ΟΛΜΕ, εκφράζοντας τη «συμπαράστασή» της προς τους καθηγητές με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη.
«Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το έσχατο μέτρο της επίταξης και τον υπουργό Παιδείας να καλέσει σε διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. H ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, η οποία, αντί για διάλογο, επιδεικνύει εθισμό στο μέτρο των επιτάξεων, έχει προκηρύξει για αύριο τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ» αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Ο διάλογος αποτελεί σημαντικό συστατικό της δημοκρατίας μας και μπορεί να οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Η Παιδεία δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο για συγκρούσεις με "θύματα" τα παιδιά μας».
Νέα ψηφοφορία των ΕΛΜΕ
Την τελική απόφαση θα λάβουν πλέον οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων, που θα κληθούν να ξαναψηφίσουν βάσει και της νέας πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση, ο νόμος προβλέπει αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.
Την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων ζητούν τα κόμματα
Συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων είχαν στελέχη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο κ. Κεφαλογιάννης άκουσε τα αιτήματα των καθηγητών, ωστόσο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως θα πρέπει «να αναστείλουν την απόφαση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις –και κατά την διάρκεια της βαθμολογίας των γραπτών– σεβόμενοι την θέληση της κοινωνίας».
Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο σε ανοιχτό διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις και το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις.
Τέλος, το ΚΚΕ από την πλευρά του, σημειώνει πως «η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την επιδίωξη της να επιβάλει με την καταστολή και τον αυταρχισμό την πολιτική που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών» και ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση του μέτρου της επιστράτευσης.