Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να υποδέχθηκε στο εξοχικό του τον Μπένιαμιν Νετανιάχου με κάθε επισημότητα και εγκάρδια χειραψία, ωστόσο, οι δύο ισχυροί ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία αναφορικά με τον αιματηρό εμφύλιο στη Συρία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του στην υπόθεση Ασαντ, αντιθέτως έγινε δέκτης παρατηρήσεων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ανέφερε ότι προτίθεται να σταματήσει να εξοπλίζει τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μόνο σε περίπτωση που το Ισραήλ αλλάξει το ίδιο πολιτική.
Ωστόσο, δεν δεσμεύθηκε πως δεν θα παραδώσει στον Ασαντ τους ήδη αγορασμένους S – 300 και απαίτησε από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
«Υπάρχει κοινή θέση ότι αν η ένοπλη σύρραξη συνεχιστεί στην Συρία, τότε θα έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Μόνον ο άμεσος τερματισμός των ένοπλων συγκρούσεων μπορεί ν' αποτρέψει το αρνητικό σενάριο, όπως κι η πολιτική διευθέτηση» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκφράζεται απροθυμία για στρατιωτική εμπλοκή γεγονός που απομονώνει το Ισραήλ και προσφέρει πολύτιμο χρόνο στον Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγεται στην Ιορδανία, υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας, διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» για την πολιτική επίλυση της κρίσης.
«Το μήνυμα προς το Πρόεδρο της Συρίας είναι σαφές, όταν διεξάγεται 160 χλμ. από τη Δαμασκό» επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οβίδες εκτοξεύθηκαν από τη Συρία σε ισραηλινό έδαφος
Εν τω μεταξύ, νωρίς, το πρωί εκτοξεύθηκαν δύο οβίδες από τη Συρία προς την περιοχή του Ορους Ερμών που κατέχει το Ισραήλ, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν θύματα ή ζημιές.
«Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά του όρους Ερμών, εξετάζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «αυτό έχει σχέση με την κατάσταση στη Συρία», η οποία μαστίζεται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια από ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και των ανταρτών.
Στο Γκολάν σημειώθηκαν κατά περιόδους διάφορα περιστατικά τους τελευταίους μήνες, όπως ρίψεις οβίδων από τη Συρία. Το Ισραήλ απάντησε στοχεύοντας την πηγή των επιθέσεων αυτών.
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό με στόχο να πλήξει αποθήκες όπλων, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, προκαλώντας την οργή της Συρίας η οποία υποσχέθηκε να "απαντήσει αμέσως" σε κάθε νέα ισραηλινή επίθεση.
Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία, κατέχει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 περί τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των στρατηγικής σημασίας υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία στη συνέχεια προσάρτησε, μια απόφαση την οποία ουδέποτε αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα.
Η δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναλάβει την επιτήρηση της εκεχειρίας (FNUOD) στα Υψίπεδα του Γκολάν έχει αναπτυχθεί στην περιοχή από το 1974.
Οργή της Συριακής αντιπολίτευσης για το σκληρό βίντεο
Η διοίκηση της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε πως θα τιμωρήσει σκληρά κάθε πρόσωπο που αποδειχθεί ένοχο για φρικαλεότητες, αναφορικά με τη μετάδοση του αποκρουστικού βίντεο που έδειχνε φερόμενο αντάρτη να τρώει την καρδιά νεκρού στρατιώτη του Ασαντ.
«Κάθε ενέργεια αντίθετη στις αρχές για τις οποίες ο συριακός λαός χύνει το αίμα του δεν θα περάσει σιωπηλά και ο ένοχος θα τιμωρηθεί αυστηρά, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μέλος (της εξέγερσης)», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
«Οι δράστες των ενεργειών του βίντεο αυτού θα τεθούν υπό κράτηση και θα δικαστούν, προσθέτει η διοίκηση, καλώντας τους σύρους πολίτες να μην διστάσουν να δώσουν πληροφορίες στη διοίκηση της ένοπλης εξέγερσης για κάθε ενέργεια που αντιβαίνει στους νόμους και διαπράχθηκε από πρόσωπα που δηλώνουν ότι είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ή άλλης οργάνωσης της ένοπλης αντιπολίτευσης» προσθέτει η ανακοίνωση.
Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι – Χωρίς τηλέφωνο και Διαδίκτυο όλη η χώρα
Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροπορίας, επιχειρεί σήμερα να απωθήσει μια επίθεση των ανταρτών εναντίον της κεντρικής φυλακής στο Χαλέπι, μία από τις πιο μεγάλες της χώρας όπου κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι, έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ακτιβιστές ανακοίνωσαν επίσης πως οι τηλεφωνικές συνδέσεις, τοπικές και διεθνείς, και οι συνδέσεις Ίντερνετ έχουν κοπεί σήμερα στη Συρία, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.
Οι αντάρτες κατάφεραν να διεισδύσουν στη φυλακή αφού ανατίναξαν τους τοίχους του περιβόλου με παγιδευμένα αυτοκίνητα τα οποία οδηγούσαν καμικάζι, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Περίπου 4.000 φυλακισμένοι, ανάμεσα στους οποίους ισλαμιστές και κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου, κρατούνται στη φυλακή αυτή που βρίσκεται στην περιφέρεια του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου ελέγχεται από τους αντάρτες, διευκρίνισε.
Οβίδες αρμάτων μάχης και επιδρομές της αεροπορίας είχαν στόχο την περιοχή γύρω από τη φυλακή σε μια προσπάθεια να αποτύχει η επίθεση των ανταρτών. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν καταστορφές σε γειτονικές κατοικίες και πυρκαγιές. Ένα παιδί σκοτώθηκε και επτά μέλη της ίδιας οικογένειας τραυματίσθηκαν από τους βομβαρδισμούς, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, επικαλούμενο ακτιβιστές επί του πεδίου.
Αλλού στη χώρα, τα στρατεύματα του καθεστώτος κατέφυγαν στην αεροπορία κυρίως στις επαρχίες της Χάμα (κέντρο) και της Δαμασκού, όπου σφοδρές μάχες διεξάγονται με τους εξεγερμένους στο διεθνή αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται για τις πληροφορίες του σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών.
Στα μέτωπα του Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και της Ντεράα (νότια) μαίνονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις.