Υπέρ της γρήγορης εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και του ευρώ, τάσσονται στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκεσε πέραν των πέντε ωρών, είπε ότι συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ, κατατέθηκαν κι άλλες προτάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα και διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων θεωρούν πως πρέπει να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, αλλά η όλη προσπάθεια να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση, έχει, κατ' επανάληψη, διατυπώσει την άποψη πως γρήγορη έξοδος από το μνημόνιο θα γίνει με εφαρμογή του μνημονίου.
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι στη συνεδρίαση, η οποία άρχισε με ενημέρωση από τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για τις επαφές και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το Κυπριακό, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς βέβαια να τίθεται σε δεύτερη μοίρα το εθνικό θέμα. Οπως τόνισε, παραμένει ο ο βασικός στόχος για λύση του Κυπριακού αφού, όμως, προετοιμαστεί κατάλληλα η διαδικασία, η οποία αναμένεται να αρχίσει την επόμενη περίοδο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το κύριο μέρος της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την οικονομία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν προτάσεις και ολοκληρωμένες απόψεις για διάφορα ζητήματα, ακόμη και για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη. Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να πετύχουμε, και κρατούσα άποψη, πλην του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως των Οικολόγων, είναι ότι η μεγάλη μάχη για έξοδο από το μνημόνιο θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του για την έξοδο από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι ενώ άκουσε ενδιαφέρουσες απόψεις από διάφορα πολιτικά κόμματα, υπήρξαν και τοποθετήσεις που δεν ήταν πειστικές. Εξέφρασε την άποψη ότι η πορεία μέσα στο μνημόνιο θα είναι καταστροφική και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξευρεθούν τρόποι απεγκλωβισμού από το μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ακούσει κι άλλες επιλογές, αλλά όπως είπε «η πορεία μέσα στο μνημόνιο δεν μπορεί να θεωρείται ως εναλλακτική πορεία η οποία θα μας βγάλει από το αδιέξοδο». Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες το ΑΚΕΛ θα έχει διμερείς επαφές με όλα τα κόμματα για τα θέματα της οικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούν, προσβλέπουν και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης εκείνης της πολιτικής που θα οδηγήσει, το συντομότερο δυνατό, σε έξοδο από τον μηχανισμό και το μνημόνιο. Επίσης, ανέφερε ότι η επικρατούσα άποψη είναι, πως όλες οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε επαχθείς τους όρους του μνημονίου, ωστόσο, τόνισε ότι το οικονομικό σύστημα της Κύπρου, πρέπει να σταθεροποιηθεί. Όπως επεσήμανε, επιβάλλεται «να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για προστασία και στήριξη των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο».
Έγγραφο με προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κρίσης και έξοδο από το μνημόνιο, το ταχύτερο δυνατό, κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση οδηγούν σε «αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτίναξης της ανεργίας, ανεξέλεγκτου δημόσιου χρέους και κοινωνικής δυστυχίας». Επίσης, πρόσθεσε ότι οδηγούν σε ελάττωση της εθνικής κυριαρχίας και της ελεύθερης διαχείρισης του εθνικού πλούτου της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι στόχος των προτάσεων του κόμματός του είναι η σταθεροποίηση τους οικονομικού κλίματος, περιλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμη, ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου επιβάλλεται να σωθεί και να αποτελέσει ξανά την ατμομηχανή της οικονομίας του τόπου, ενώ, τάχθηκε κατά της εξόδου από την Ευρωζώνη, διότι, όπως είπε, «τα αρνητικά θα είναι περισσότερα από τα θετικά».