Και μόνο στο άκουσμα των λέξεων «καρκίνος του μαστού» οι περισσότερες γυναίκες πανικοβάλλονται. Ο μαστός δεν είναι ένα οποιοδήποτε όργανο του γυναικείου σώματος. Αποτελεί μέρος του εγώ κάθε γυναίκας, του ερωτικού και του σωματικού της προφίλ.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται, διότι όπως ισχυρίζονται οι γιατροί, η ασθένεια έχει καλύτερη «συμπεριφορά» και αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά.
Γι' αυτό και είναι ζωτική η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της πρόληψης, αλλά και της σωστής ενημέρωσης.
Τι είναι μύθος και τι αλήθεια;
Μύθος: Εχω έναν όγκο στο στήθος μου, έχω καρκίνο.
Αλήθεια: Το 80% των όγκων στο γυναικείο στήθος προκαλούνται από καλοήθεις (μη καρκινικές) μεταβολές.
Μύθος: Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού διατρέχουν κίνδυνο.
Αλήθεια: Το 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου να νοσήσουν.
Μύθος: Είμαι πολύ μικρή για να έχω καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Το 25% των γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Μύθος: Φορώντας στηθόδεσμο με μπανέλα αυξάνω τον κίνδυνο να νοσήσω από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Το Εθνικό Καρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έχουν απορρίψει τη θεωρία ότι όσες δεν φορούν στηθόδεσμο έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μύθος: Οι άνδρες δεν μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 1.700 άνδρες θα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και 450 θα πεθάνουν από την ασθένεια.
Μύθος: Η χρήση αποσμητικού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αλήθεια: Το Εθνικό Καρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ δεν διαθέτει επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης αποσμητικού στη μασχάλη και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μύθος: Μια μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.
Αλήθεια: Η ποσότητα ραδιενέργειας ρυθμίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και είναι αρκετά χαμηλή. Ισούται με την ποσότητα της ραδιενέργειας που λαμβάνει κατά μέσο όρο ένα άτομο από το περιβάλλον του σε διάστημα τριών μηνών. Πηγή Εθνος