Συνελήφθη ο Κρίστιαν Ντάντε για μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες στην Ελλάδα με λεία 35 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Συνελήφθη ο Κρίστιαν Ντάντε για μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες στην Ελλάδα με λεία 35 εκατ. ευρώ

Συνελήφθη ο Κρίστιαν Ντάντε για μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην Ελλάδα με λε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το σκάνδαλο με την «παρατράπεζα της Γλυφάδας», την περίφημη εταιρεία Hendley Finance LTD του Αμερικανού Κρίστιαν Ντάντε είχε συγκλονίσει την Ελλάδα, καθώς είχε οδηγήσει στην εξαπάτηση τουλάχιστον 150 επενδυτών, ανάμεσά τους και ασφαλιστικά ταμεία, με συνολική λεία περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 66χρονος, πλέον, Κρίστιαν Ντάντε, διέφευγε της σύλληψης μέχρι πρόσφατα, όταν, στις 30 Απριλίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Γενεύης, ενώ στις 10 Μαΐου εκδόθηκε στην Ελλάδα, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσαν 26 διωκτικά έγγραφα

Ειδικότερα:

  1. Εντεκα εντάλματα σύλληψης Ανακριτών των Πλημμελειοδικείων Αθηνών και Λάρισας, για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, της απάτης και της υπεξαίρεσης.
  2. Οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και παράβαση των Νόμων περί επιταγών και εισφορών, με συνολική ποινή φυλάκισης δεκαπέντε (15) έτη.
  3. Πέντε αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με τις οποία διατάσσεται η σύλληψή του, κατηγορούμενος για απάτη.
  4. Δύο Βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με τα οποία διατάσσεται η σύλληψή του, κατηγορούμενος για απάτη και υπεξαίρεση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Τι ήταν η «παρατράπεζα της Γλυφάδας»

Η Hedley Financial LTD το 1997 πήρε άδεια να ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα και από τότε λειτούργησε σαν καλοστημένος μηχανισμός εξαπάτησης από τον οποίο έπεσαν θύματα τουλάχιστον 150 επενδυτές, ανάμεσά τους και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι άνθρωποι της Hedley πλησίαζαν επενδυτές και τους παρουσίαζαν την εταιρεία σαν μια φερέγγυα επιχείρηση με παραρτήματα στο εξωτερικό και εξαιρετική φήμη παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ενώ μόλις τα θύματα πείθονταν να καταθέσουν τα χρήματα τους έστελναν και ευχαριστήριες επιστολές, ακόμη και κάποια ποσά που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τόκους για να μην υποπτεύονται τη μεγάλη κομπίνα.

Η Hedley , ωστόσο, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια εταιρεία φάντασμα που δεν είχε πουθενά ούτε γραφεία ούτε περιουσιακά στοιχεία ούτε και τηλεφωνικές γραμμές και υπαλλήλους.

Μέσω ενός συστήματος off shore εταιρειών κατάφερναν να κρύψουν τις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας, ενώ τα χρήματα που απέδιδαν στα θύματά τους ήταν απλά τα χρήματα άλλων επενδυτών.

Στην υπόθεση, μάλιστα , εμπλέκονται άλλα 18 άτομα.

Η απάτη της εταιρείας η οποία υποσχόταν αποδόσεις της τάξης του 9% - 20% αποκαλύφθηκε το 2001 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο τελευταίο της πεντάμηνο η Hedley κατάφερε να αντλήσει από την αγορά το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ