Δεν ήταν απλά το γεγονός ότι η ζωή του ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Αλλά ότι ο Νίκος Γκάλης υπήρξε μία εμβληματική μορφή σε ένα άθλημα που έχει τη σφραγίδα των Αμερικανών: την καλαθοσφαίριση. Για αυτό οι New York Times έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο - καθυστερημένο κατά 19 χρόνια όπως επισημαίνουν - «αντίο» στον μεγαλύτερο Έλληνα παίκτη την περασμένη εβδομάδα.
Στο δημοσίευμα - που φιλοξενήθηκε τόσο στην έντυπη έκδοση όσο και στη ιστοσελίδα της εφημερίδας - ο Γκάλης χαρακτηρίζεται ως «ο Μάικλ Τζόρνταν της Ελλάδας». Και αφηγείται την πορεία του, από τη στιγμή που ένας τραυματισμός στον αστράγαλο τον οδήγησε να ακούσει τη συμβουλή ενός φίλου του και να επιστρέψει στις ρίζες του προκειμένου να παίξει μπάσκετ, μέχρι το τέλος της καριέρας του. «Τα παιδιά μιμούνταν τον Γκάλη παίζοντας στις γειτονιές. Ένας Αμερικανός αντίπαλος έδωσε το όνομά του στον γιο του», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που περιγράφει την ιστορική επικράτηση επί της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό του Ευρωμπάσκετ το 1987 ως την ευκαιρία της Ελλάδας να πιστέψει σε θαύματα.
Με αφορμή την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε ο Άρης για τον Γκάλη, του οποίου το όνομα φέρει το πρώην πλέον «Αλεξάνδρειο», οι New York Times περιγράφουν το πώς ο μύθος αυτού του παίκτη επηρέασε τους Έλληνες. «Μας έκανε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να είμαστε πρωταθλητές», δήλωσε στην εφημερίδα ένας μηχανικός που ταξίδεψε περίπου 500 χλμ. για να παραβρεθεί στην εκδήλωση.
Οι συγκρίσεις όμως του Γκάλη με τις μεγάλες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ δεν σταματούν στον Μάικλ Τζόρνταν. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κατάκτηση του τροπαίου το 1987 έδωσε τεράστια οικονομική ώθηση στο μπάσκετ, το δημοσίευμα αναφέρει πως «όπως ο Λάρι Μπερντ και ο Μάτζικ Τζόνσον ξαναζωντάνεψαν το ΝΒΑ, έτσι η επιτυχία του Γκάλη ενίσχυσε το μισθό των Ελλήνων παικτών και δημιούργησε θέσεις εργασίας».
Αναφορά γίνεται όμως και στις δύσκολες στιγμές του Γκάλη, όπως ο θάνατος της πρώτης συζύγου του, αλλά και το γεγονός ότι δεν είχε καλό τέλος η συνεργασία του τόσο με τον Άρη όσο και με τον Παναθηναϊκό. Το 1992 ο πρόεδρος του Άρη του πρότεινε να στραφεί στην προπονητική, καθώς πλησίαζε τα 35. «Του είπα πως ήθελα να παίξω. Θυμάμαι ότι έφυγα κλαίγοντας από το γραφείο του γιατί 12 χρόνια αγωνιζόμουν με αυτή την ομάδα. Είχα μία προσφορά από τον Παναθηναϊκό και την δέχθηκα. Ήταν τεράστια απόφαση», διηγείται ο Γκάλης στους NY Times.
Κάπως έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης με εξαψήφια αμοιβή. Έχοντας συνηθίσει να ξεκινά πάντα στο παιχνίδι, όταν ο Κώστας Πολίτης τον άφησε στον πάγκο στην αναμέτρηση με τους Αμπελόκηπους, εκείνος διαμαρτυρήθηκε. «Αν δεν μπορείς να το δεχθείς, καλύτερα να μείνεις στα αποδυτήρια και να μην βγεις στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο», του απάντησε ο προπονητής. Ο Γκάλης τα μάζεψε κι έφυγε, βάζοντας τέλος στην καριέρα του.
«Έγινα έξαλλος. Έφυγα. Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι αυτό ήταν παιδιάστικο. Αλλά ο καθένας έχει διαφορετική φιλοσοφία», κατέληξε ο Γκάλης.