Δικαίωμα ψήφου στα 16 για όλες τις εκλογές και για όλες τις νέες και τους νέους στην Ευρώπη ζήτησε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Υπερψηφίζοντας την έκθεση του Σέρβου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Μίλος Αλίγκρουντιτς, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου και για όλα τα είδη των εκλογών σε νέους και νέες άνω των 16 ετών.
Στο ψήφισμα της η Συνέλευση επισημαίνει ότι αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη αφενός μεν η συνεχιζόμενη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού που οδηγεί στην αύξηση της περιθωριοποίησης των νέων στην πολιτική διαδικασία και αφετέρου στην ολοένα και πιο χαμηλή συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες σ' όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα των νέων ηλικίας 18-24 ετών.
Αυτές οι εξελίξεις, υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σε μία εποχή όπου η κοινωνική συνοχή είναι πιο σημαντική και πιο απαραίτητη από ποτέ.
Αναφέρονται ως παραδείγματα προς μίμηση η Αυστρία, όπου από το 2007 καθιερώθηκε το δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη σε όλες τις δημοτικές, πολιτειακές και εθνικές εκλογές, η Γερμανία, όπου μειώθηκε η ηλικία δικαιώματος ψήφου σ' ορισμένα από τα ομόσπονδα κράτη της και του καντονιού Γκλαρούς της Ελβετίας, όπου επίσης δικαίωμα ψήφου, για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουν όλοι και όλες από τα 16 έτη.
Τονίζοντας την ανάγκη να προετοιμαστούν οι νέοι για την συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, η Συνέλευση υπογραμμίζει ότι:
* Οι νέοι και νέες ηλικίας 16 και 17 ετών, ενώ έχουν ήδη ευθύνες μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, την στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιπροσωπευτικότητα των εκλεγμένων.
* Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της Δημοκρατίας η οποία απαιτεί συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων στην χάραξη πολιτικής, στη διαρκή ανησυχία όλων των δημοκρατιών να επεκταθεί και να βελτιωθεί η δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών μας, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να έλθει «νέο αίμα» στο εκλογικό σώμα.
* Επιβάλλεται, συνεπώς, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, στην έκφραση των ανησυχιών της νεότερης γενιάς και στον αυξανόμενο κίνδυνο του αποκλεισμού των νέων, αναφέρεται ακόμα στο ψήφισμα.