Οταν ακούς τη λέξη burger αυτομάτως σου έρχεται στο μυαλό η φράση «πλαστικό φαγητό». Δεν είναι πάντα έτσι, όμως. Ο Ολλανδός επιστήμονας Μαρκ Ποστ δημιούργησε ένα burgerφτιαγμένο από βλαστικά κύτταρα αγελάδας κτηνοτροφείου.
Το εργαστηριακά κατασκευασμένο κρέας είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και γι αυτό πρόκειται να κοστίζει το... ευτελές ποσό των 250.000 ευρώ.
Το μπιφτέκι κατασκευάστηκε με χρησιμοποίηση κυττάρων από το λαιμό αγελάδας και τεχνικές που αναπτύχθηκαν για τη δημιουργία οργάνων. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε ένα πλήθος άλλων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των μυικών κυττάρων που απαιτούνται για την δημιουργία του κρέατος ενός burger. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως άπαχο, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Ποστ «αρκετά εύγευστο».
Ο Ολλανδός επιστήμονας θεωρεί πως στο μέλλον το κόστος αυτού του κρέατος θα πέσει αισθητά, αλλά παραδέχεται πως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν από την επιστημονική κοινότητα πριν αρχίσει η μαζική παραγωγή burger φτιαγμένων από βλαστοκύτταρα. Το μη επιστημονικό εμπόδιο έχει να κάνει με το να πειστεί ο κόσμος η κατανάλωση εργαστηριακά κατασκευασμένου κρέατος είναι ασφαλής.
Ο Μαρκ Ποστ, όμως, δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα για να φτιάξει ένα εμπορικό προϊόν. Ο Δρ. Αντράς Φόργκαξ προσπαθεί να δημιουργήσει εργαστηριακό δέρμα! «Αν πείσουμε τον κόσμο πως μπορούμε φτιάξουμε δέρμα, τότε θα είναι πιο εύκολο να τον πείσουμε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε κρέας», δήλωσε χαρακτηριστικά στους New York Times.
Πηγή: theverge.com