ΗΠΑ: Πιο επικίνδυνη η χρήση κινητού από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Πιο επικίνδυνη η χρήση κινητού από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως το αλκοόλ και η οδήγηση ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ατυχήματος. Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν πως η νούμερο ένα αιτία ατυχημάτων δεν είναι η κατανάλωση οινοπνευματωδών αλλά η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και συγκεκριμένα η αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Η έρευνα, η οποία έγινε στην Νέα Υόρκη έδειξε πως πάνω από 300.000 έφηβοι τραυματίζονται και περισσότεροι από 3.000 βρίσκουν το θάνατο ως αποτέλεσμα της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ενώ στέλνουν ή διαβάζουν γραπτά μηνύματα κάθε χρόνο.

Μάλιστα σε ορισμένες πολιτείες η χρήση τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης διώκεται από το νόμο. Όπως αναφέρει ο Δρ. Andrew Adesman επικεφαλής της έρευνας στο CBS ανάμεσα σε 9.000 εφήβους ηλικίας 15-18 οι μισοί από αυτούς παραδέχονται πως επικοινωνούν με SMS κατά την οδήγηση. Ο ίδιος τονίζει επίσης πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν προκαλούν έκπληξη καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό τους 7 μέρες την εβδομάδα ενώ δεν καταναλώνουν αλκοόλ όλη την εβδομάδα.

Όσον αφορά τους ενήλικες δεν έχει και τόση διαφορά καθώς, αν όχι όλοι τότε οι περισσότεροι έχουμε χρησιμοποιεί το κινητό μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα είναι εξίσου επικίνδυνο σε σχέση με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε μία ακόμα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Transport Research Laboratory με χρήση εξομοιωτή τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο ήταν αυξημένος κατά 50%. Επίσης οι οδηγοί που κρατούσαν στο χέρι το τηλέφωνο είχαν χρόνο αντίδρασης που ήταν κατά 30% μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς που τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους ήταν λίγο πιο ψηλά από το επιτρεπτό όριο. Οδηγοί με κινητό τηλέφωνο είχαν περισσότερες δυσκολίες στο να διατηρούν μια σταθερή ταχύτητα και στο να κρατούν μια απόσταση ασφάλειας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Ακόμη, αυτοί που μιλούν σε κινητό κρατώντας το στο χέρι, χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι το ξαφνικό στο δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με μια ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Αποδεικνύεται λοιπόν πως η οδήγηση και χρήση τηλεφώνου είναι πολύ πιο επικίνδυνη σε σχέση με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Ελλάδα η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιτρέπεται μόνο με χρήση ασύρματου hands free ή σε ανοιχτή ακρόαση. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο ανέρχεται στα 100€ και στέρηση της άδεια κυκλοφορίας για ένα μήνα. Επίσης χρεώνονται 3 βαθμοί στο Point System.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αλκοόλ κινητό τηλέφωνο οδήγηση κοκ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ