Λίγες είναι οι γυναίκες που μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό ενός ψηλοτάκουνου παπουτσιού και ακόμα λιγότερες εκείνες που τελικά αντέχουν να το φορέσουν. Πρόσφατη έρευνα της Βρετανικής Ενωσης Ποδιατρών έδειξε ότι το 80% των γυναικών υποφέρει από πόνους στα πέλματα που προέρχονται από τραυματισμούς του αστραγάλου, αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις.
Σοβαρές παθήσεις θεωρούνται η δυσμορφία του Χάγκλουντ, η σφυροδακτυλία και η μεταταρσαλγία, που προκαλούν μόνιμες παραμορφώσεις. Oλες τους είναι αποτέλεσμα χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών, που δεν προσφέρουν απολύτως καμία άνεση στο πέλμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το λάθος παπούτσι μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις, στραμπουλισμένους αστραγάλους, ρήξεις συνδέσμων, πόνους στα γόνατα, τη μέση, καθώς και τους υπόλοιπους μυς. Oπως εξηγούν, οποιοδήποτε τακούνι υπερβαίνει σε ύψος τα 7,5 εκατοστά επταπλασιάζει την πίεση που ασκείται στο πέλμα και μπορεί να κοντύνει ακόμα και το μήκος του αχίλλειου τένοντα.
Από την άλλη πλευρά, η αποκλειστική χρήση φλατ παπουτσιών, όπως είναι οι δημοφιλείς μπαλαρίνες, μπορεί να τεντώσει τόσο τον αχίλλειο τένοντα που να προκαλέσει τη ρήξη του.
Πηγή του κακού, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι η τεράστια πίεση που ασκείται στο μπροστινό τμήμα του πέλματος και ιδιαίτερα στην περιοχή των δαχτύλων, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που παίρνει το πόδι μέσα στα ψηλοτάκουνα. Γι' αυτό οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις γυναίκες να εναλλάσσουν τη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών με φλατ. Με αυτό τον τρόπο τόσο το ίδιο το πόδι όσο και το υπόλοιπο σώμα ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται καλύτερα στην αλλαγή κλίσης του πέλματος και στη συνεχή ανακατανομή του σωματικού βάρους.
Η καλύτερη λύση, όπως εξηγούν, είναι η επιλογή παπουτσιών με τακούνι που δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά και η χρήση ψηλότερων παπουτσιών μόνο σε ειδικές περιστάσεις - και πάλι όχι για περισσότερες από 4-5 ώρες κάθε φορά.
Επίσης, οι γυναίκες καλό είναι να περπατούν ξυπόλητες μέσα στο σπίτι. Είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης όλων των μυών του πέλματος, διατηρεί τις πατούσες υγιείς και σε φόρμα, ενώ παράλληλα προλαμβάνει τυχόν τραυματισμούς. Πηγή Iatropedia