John Lennon: Η ψυχεδελική Rolls και η κατάλευκη Mercedes 600 που λάτρευαν οι δικτάτορες - iefimerida.gr

John Lennon: Η ψυχεδελική Rolls και η κατάλευκη Mercedes 600 που λάτρευαν οι δικτάτορες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μπλε Ferrari 330 GT που θα δημοπρατηθεί τον Ιούλιο στο Goodwood Festival of Speed μπορεί να είναι το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε ο John Lennon μόλις πήρε το δίπλωμα οδήγησής του, όμως ταυτόχρονα είναι και το λιγότερο σημαντικό από όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούσε κατά καιρούς το διάσημο Σκαθάρι.

Το πιο γνωστό είναι βέβαια η «ψυχεδελική» Rolls Royce Phantom V, την οποία ο Lennon απέκτησε το 1965, ξεκίνησε από μαύρη για να καταλήξει στη βαφή που την έκανε πασίγνωστη. Και η οποία βέβαια δεν άρεσε σε όλους και κυρίως στους πιο συντηρητικούς, με αποκορύφωμα μια ηλικιωμένη κυρία που λέγεται πως κάποια στιγμή πήρε τον Lennon στο κατόπι με μια ομπρέλα φωνάζοντας «πως τόλμησες να καταντήσεις έτσι μια Rolls Royce». Στο εσωτερικό της Rolls πάντως ο διάκοσμος ήταν στην αρχή συμβατικός και το μόνο ιδιαίτερο στοιχείο ήταν τα custom ηχοσυστήματα. Στην πορεία βέβαια τα πίσω καθίσματα αντικαταστάθηκαν από ένα διπλό κρεβάτι...

Η ψυχεδελική Rolls ταξίδεψε και στην άλλη πλευρά το Ατλαντικού, όταν ο Lennon –μαζί με την Yoko Ono- μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί τη δάνειζε σε διάφορους rock star, μεταξύ αυτών και οι Rolling Stones, ενώ κάποια στιγμή και προκειμένου να κλείσει φορολογικής φύσης υποθέσεις με το αμερικανικό δημόσιο τη χάρισε στο μουσείο Cooper-Hewitt.

Στις ΗΠΑ ο John Lennon είχε και την άλλη του λιμουζίνα μια Mercedes 600 Pullman, που την είχε παραλάβει το 1970. Η μεγάλη Mercedes, ένδειξη πλούτου τότε και η αγαπημένη όλων των δικτατόρων της εποχής, ήταν ολόλευκη καθώς ο Lennon και η Yoko Ono περνούσαν τη λευκή τους περίοδο. Μάλιστα η ιστορία θέλει τον σούπερ σταρ να απαιτεί να αλλάξει και το ακουστικό του τηλεφώνου που υπήρχε στην κεντρική κονσόλα και η Mercedes να αρνείται, επιμένοντας στο μαύρο βακελίτη. Τα σκούρα τζάμια πάντως σε συνδυασμό με τις κουρτίνες εξασφάλιζαν τη διακριτικότητα, ενώ στη συγκεκριμένη 600 του Lennon αντί για μπαρ υπήρχε ηχοσύστημα που έπαιζε κασέτες 8 Track –ναι, ναι οι μεγάλες της εποχής, που κυκλοφορούσαν κατά χιλιάδες και στην Ελλάδα με τον Καζαντζίδη, το Διονυσίου και τη Σακελλαρίου- και δίσκους 45 στροφών.

Το Σκαθάρι είχε στην αρχή ενθουσιαστεί με τη θηριώδη 600, την οδηγούσε ο ίδιος, ενώ για να νοιώθει πιο άνετα είχε χαμηλώσει κατά 20 χιλιοστά τη θέση του οδηγού. Στην πορεία και μετά τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ ήταν ασύμβατη με τη νέα στάση ζωής του, οπότε την πούλησε το 1974 για μάλλον συμβολικές 5.000 λίρες στον έτερο Beatle George Harrison. H Mercedes 600 με την πινακίδα BPH600H εμφανίστηκε και πάλι προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 σε μια τουρνέ των επίσης διάσημων Supremes, στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη της, ενώ σήμερα ιδιοκτήτης της είναι ένας Φινλανδός επιχειρηματίας.

Το τελευταίο αυτοκίνητο του John Lennon πάντως απείχε πολύ από το να χαρακτηρισθεί υπερ-παραγωγή όπως τα δύο που προαναφέραμε. Ήταν μια ταπεινή, λευκή, Mercedes 300TD στέισον, που την αγόρασε ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του.

John Lennon: Η ψυχεδελική Rolls και η κατάλευκη Mercedes 600 που λάτρευαν οι δικτάτορες | iefimerida.gr 5
John Lennon: Η ψυχεδελική Rolls και η κατάλευκη Mercedes 600 που λάτρευαν οι δικτάτορες | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αυτοκίνητο Τζον Λένον μπλε φεράρι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ