Μέσω ενός πλαισίου έξι κριτηρίων, που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, θα προσδιορίζεται, πλέον, το τεκμαρτό εισόδημα περίπου 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών.
Τα νέα μέτρα ενεργοποιούνται έπειτα από τις υπουργικές αποφάσεις, που υπεγράφησαν την Παρασκευή, και σχετικές εγκυκλίους που τη συνοδεύουν, αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», ενώ τονίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο πάτησε... γκάζι, καθώς η συμφωνία με τη Τρόικα προέβλεπε επικύρωση των αποφάσεων πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
Με βάση αυτές τις υπουργικές αποφάσεις καθιερώνονται έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι φοροελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα εισοδήματα με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν για την πραγματική του ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση.
Αναλυτικά τα έξι κριτήρια:
- Καταθέσεις στις τράπεζες και λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.).
- Ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία .
- Δαπάνες διαβίωσης .
- Εδρα της επιχείρησης, λειτουργικά έξοδα καθώς και έξοδα μισθοδοσίας.
- Ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.
- Σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.
Επιπλέον, στις νέες αυτές ελεγκτικές διαδικασίες προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων.
Η Εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.
Μάλιστα θα συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με τον πρόσθετο φόρο και οι ελεγκτικές αρχές θα ειδοποιούν τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου ή, σε περίπτωση ένστασής του, να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η Εφορία.