Σε τροχιά σύγκρουσης εξακολουθούν να βρίσκονται καθηγητές και κυβέρνηση με αφορμή την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στην οποία η κυβέρνηση απάντησε με... εκ των προτέρων επιστράτευση, ενώ τα φύλλα πορείας θα αρχίσουν να αποστέλλονται από την Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπέγραψε, το Σάββατο, την απόφαση για την επιστράτευση όλων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και φωνές για αντισυνταγματικότητα του μέτρου, από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνουν ότι η απόφαση είναι απολύτως νόμιμη χάρη σε ένα «παραθυράκι» του νόμου 3536/7 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια «ομηρίας» των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι το εξής: « Είναι επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους».
Επίσης στο προεδρικό διάταγμα επισημαίνονται και η «σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» όπως και οι σοβαροί κίνδυνοι από την ενδεχόμενη απεργία για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους.
Στην ΟΛΜΕ ψάχνουν τρόπο να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας
Εν τω μεταξύ, η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση αυτή την κυβέρνησης και ήδη εξετάζονται τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποφευχθεί η επιστράτευση.
Το Σάββατο το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε έκτακτη συνεδρίαση για την αναζήτηση τρόπων να μην παραλάβουν οι εκπαιδευτικοί τα φύλλα πορείας, ενώ αποφάσισε να εμμείνει στην αρχική της πρόταση προς τον κλάδο για απεργία μέσα στις εξετάσεις.
Τι θα κάνει η ΑΔΕΔΥ
Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών αναμένουν με αγωνία και την αυριανή έκτακτη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ για να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Βασικό θέμα που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι η περίπτωση να εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ απεργία τις ίδιες ημέρες με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Με το στρατόπεδο των καθηγητών συντάσσεται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος που υποστηρίζει ότι η προληπτική απαγόρευση της απεργίας και η ανακοίνωση της επιστράτευσης αποτελούν ακραία αντιδημοκρατική εκτροπή.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα εργατικά συνδικάτα , καθώς είναι η τέταρτη φορά μέσα ενάμιση χρόνο που ακολουθείται η τακτική της πολιτικής επιστράτευσης.
Από το Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.
ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνος ο πρωθυπουργός
Η αξιωματική αντιπολίτευση με μια επιθετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά χαρακτηριζοντάς τον «επικίνδυνο» και «αναξιόπιστο», ενώ τον κατηγορεί για «εκβιασμό των εργαζομένων και της κοινωνίας».
Αναλυτικά:
«''Οταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη''. Τάδε έφη ο κ. Σαμαράς σε παλαιότερη ομιλία του στη Βουλή. Σήμερα, ωστόσο, δίνει εντολή ο ίδιος για να προχωρήσει, προληπτικά μάλιστα, η επιστράτευση στους καθηγητές.
Ο πρωθυπουργός, εκτός από αναξιόπιστος είναι και επικίνδυνος, καθώς οι εκβιασμοί και οι πρακτικές του ίδιου και της κυβέρνησής του βάλλουν ευθέως κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της κοινωνίας κρατώντας στην παρούσα φάση σε ομηρία και αγωνία χιλιάδες μαθητές.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς σπεύδει να αποσύρει το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, κλείνοντας το μάτι στη Χρυσή Αυγή την οποία, απ' ότι φαίνεται, θεωρεί προνομιακό συνομιλητή, σε αντίθεση με τους καθηγητές στους οποίους αρνείται το διάλογο αντιμετωπίζοντάς τους με τον πιο αυταρχικό τρόπο.
Εστω και τώρα, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και να ανοίξει διάλογο με τους καθηγητές μετά τις εξετάσεις.»
ΚΚΕ: Εναντίον του των αγώνων των εργαζομένων η επιστράτευση
Από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης και αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας για μια ακόμη φορά το δόγμα "νόμος και τάξη", που στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού» επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ, στο οποίο προστίθεται ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες». «Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση νοιάζεται δήθεν για το "καλό" των μαθητών, τη στιγμή που η δική της πολιτική οδηγεί σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, σε τεράστιες ελλείψεις, ενώ το κόστος για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας έχει γίνει δυσβάσταχτο. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση και στο σύνολο της ζωής του λαού πάει χέρι χέρι με την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό» αναφέρει το ΚΚΕ.
Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, σε κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς, τη νεολαία, προκειμένου να δοθεί απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια επιστράτευσης των εκπαιδευτικών» και καλώντας σε έκφραση αλληλεγγύης στους εκπαιδευτικούς και καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα».