CΝΝ: «Θα αγοράζατε μια ελληνική τράπεζα;» - iefimerida.gr

CΝΝ: «Θα αγοράζατε μια ελληνική τράπεζα;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω ξένων επενδυτών και τη σύνδεσή της με την ελληνική οικονομία αναλύει σε αφιέρωμά του το CNN Money.

Ο διεθνής ενημερωτικός οργανισμός περιγράφει τις κινήσεις της Τράπεζας και παράλληλα σχολιάζει την εσχάτως ανοδική, όπως τη χαρακτηρίζει, πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά το άρθρο με τίτλο «Θα αγοράζατε μια ελληνική τράπεζα;»:

«Αν μια ελληνική τράπεζα σας χτυπούσε την πόρτα και ζητούσε χρήματα, θα το σκεφτόσασταν; Αυτή είναι η ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές καθώς τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας βάσει περιουσιακών στοιχείων, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την χρηματοδότηση στον απόηχο της παρολίγον χρεωκοπίας της χώρας.

Τρία χρόνια μετά την χορήγηση των 110 δις ευρώ στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, η Τράπεζα Πειραιώς έχει πείσει δύο ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν μετοχικά μερίδια και είναι κοντά στο να βρει κι άλλους χρηματοδότες.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Ανθιμος Θωμόπουλος, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Πειραιώς, αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιστρέφει το κλίμα και οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά. «Είναι απρόσμενα θετική η στάση τους», είπε στο CNN Money και συνέχισε: «Απρόσμενα γιατί ξεκινήσαμε από πολύ, πολύ χαμηλό επίπεδο».

Επειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Πειραιώς δίνει έμφαση στη συγκέντρωση χρημάτων από επενδυτές εξοικειωμένους με την ελληνική υπόθεση της κρίσης, όπως λέει ο Θωμόπουλος. Η Τράπεζα συναντά hedge funds και θεσμικούς επενδυτές σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει μέχρι € 260 εκατομμύρια μέσα στον επόμενο μήνα από την έκδοση νέων μετοχών.

«Η Πειραιώς είναι μια καλόπιστη περίπτωση των επενδύσεων», δηλώνει ο Θωμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζά του είναι στην καλύτερη θέση «σε κάθε τομέα που έχει σημασία» σε σύγκριση με τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Τ

Ο Γιανίκ Ναούντ, ένας διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, υπάλληλος της επενδυτικής εταιρίας Glendevon King, συμφωνεί πως η Πειραιώς και η Ελλάδα γενικότερα έχουν περάσει τα χειρότερα. «Αυτή είναι μια απότομη στροφή. Πριν από έξι μήνες το σύνολο της αγοράς κεφαλαίων ήταν κλειστό για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις», είπε.

Η επερχόμενη έκδοση δικαιωμάτων θα μπορούσε να είναι ελκυστική για τους γενναίους επενδυτές. Ο Ναούντ, πάντως, προειδοποιεί πως οι μετοχές είναι πιθανό να είναι ασταθείς και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια δύσκολη διαδρομή. Η Πειραιώς τους προηγούμενους μήνες ήταν απασχολημένη με την απόκτηση προβληματικών τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων άφησε η Τράπεζα Κύπρου ως προϋπόθεση της διάσωσής της.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, επίσης, η τράπεζα συμφώνησε να αναλάβει τα ελληνικά υποκαταστήματα του γαλλικού τραπεζικού ομίλου και του πορτογαλικού BCP Millenium ως αντάλλαγμα για μετοχές. Η Societe Generale θα κατέχει το 0,5% των μετοχών της Πειριαώς και η BCP το 4,7%.

Η συμφωνία αξίας 570 εκατ. ευρώ επέτρεψε στην Πειραιώς να αποφύγει την κρατικοποίηση και να πληροί τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την αξιοποίηση δισεκατομμύριων ευρώ από ττα κεφάλαια διάσωσης της ΕΕ.

Παρά την ύφεση, η οποία περιέκοψε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 21% από το 2009, και το απίστευτο ποσοστό ανεργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως το 2013 τη χρονιά αντιστροφής του κλίματος στην Ελλάδα. «Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του κεφαλαίου στην Ελλάδα», ανέφερε η ΕΕ πριν λίγες μέρες. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι 27%. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει το 64%».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ