Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία τον Μάρτιο εξέτασε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ευρώ.
Μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στο νησί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από τη Βουλή. «Επρόκειτο για ένα εσωτερικό προβληματισμό, όπου κληθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα σχέδια, το σχέδιο B ή C» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου που βασίζεται στις εισαγωγές. Όπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους.
«Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις -στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία- να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα συνέβαινε, ενώ παρέμεινε ασαφής αναφορικά με τις όποιες συνέπειες για την Ευρωζώνη τονίζοντας ότι «η απόφαση ωστόσο για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη δεν οφείλονταν μόνο στις αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διεύρυνση της πολιτικής και της οικονομικής της ολοκλήρωσης».
Παρά το ότι εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα ανακάμψει, παραδέχεται πως η χώρα του αποτελεί μέρος ενός οικονομικού πειράματος.
«Χρειάζονταν ένα πείραμα. Η Κύπρος θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα της παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος» ήταν τα λόγια του κ. Κασουλίδη.