Σχεδόν 40.000 κατοικίες κατασχέθηκαν στην Ισπανία το 2012 διότι δεν εξυπηρετούνταν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια με τα οποία είχαν αποκτηθεί, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, καθώς οι εξώσεις των χρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών προκαλούν όλο και μεγαλύτερη αγανάκτηση στους πολίτες της χώρας της Ιβηρικής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.
Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο δημοσίευσε για πρώτη φορά τέτοια στοιχεία και διαβεβαίωσε ότι θα πράττει πλέον κάθε εξάμηνο, εκπόνησε σχετική μελέτη για το ενεργητικό τραπεζών στις οποίες ανήκει το 85% των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Ισπανία.
Συνολικά, σύμφωνα με την μελέτη αυτή, κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς 39.167 κατοικίες, αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο το μητρώο της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων της Ισπανίας (38.976). Μεταξύ των ακινήτων που κατασχέθηκαν οι 32.490 θεωρούνταν πρώτη κατοικία, ενώ στις υπόλοιπες επρόκειτο για δεύτερα οικήματα ή εξοχικές κατοικίες.
Περίπου τα μισά εξ αυτών των ακινήτων (18.325) η παράδοση των οικημάτων στις τράπεζες έγιναν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ στις 14.165 περιπτώσεις κατέστη αναγκαία η παρέμβαση της δικαιοσύνης και σε 355 περιπτώσεις χρειάστηκε επέμβαση των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.
Το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο της Ισπανίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι εκτελέστηκαν 75.605 διαταγές έξωσης από την δικαιοσύνη το 2012, ήτοι 16,7% περισσότερες από ότι το 2011, κάτι που ήδη συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Όμως τα νεότερα στοιχεία σημαίνουν ότι στην πραγματικότητα οι εξώσεις ήταν ακόμη περισσότερες. Οι διαταγές αυτές αφορούσαν εξάλλου κι επαγγελματίες εμπόρους, ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης.
Οι εξώσεις χρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν καταστεί σύμβολο της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία μετά την έκρηξη της φούσκας του 2008 στην Ισπανία, όπως και η εκθετική ανάπτυξη της ανεργίας. Οι εξώσεις προκάλεσαν ένα κύμα αγανάκτησης στη χώρα, που επιτάθηκε έπειτα από ένα κύμα αυτοκτονιών ανθρώπων που κινδύνευαν να μείνουν άστεγοι. Οργανώσεις πολιτών κινητοποιούνται για να εμποδίζουν τις εξώσεις.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει εξαγγείλει μέτρα και έχει τροποποιήσει το νόμο σχετικά με την εξυπηρέτηση των δανείων για να αμβλύνει την κρίση, διατάξεις του οποίου έχει επικρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ