Εντονη είναι η ανησυχία των ειδικών επιστημόνων για τη διαρροή αμμωνίας που εντοπίστηκε την Παρασκεή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για να εξακριβωθεί από που προήλθε.
Το περιστατικό αυτό, ο επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS Βλαντίμιρ Σολόβιεφ το χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή ανωμαλία» και σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών επιστημόνων.
«Σήμερα θα μελετήσουμε» το ενδεχόμενο να βγει το πλήρωμα στο διάστημα για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής», δήλωσε ο Σολόβιεφ διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.
Ο διοικητής της αποστολής στον ISS, ο Καναδός Κρις Χάντφιλντ, αναγνώρισε επίσης στο Twitter πως πρόκειται για μια «σοβαρή κατάσταση». Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έξοδος στο διάσημα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τους αστροναύτες Κρις Κάσιντι και Τομ Μάσμπερν και θα έχει διάρκεια περίπου έξι ωρών.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της NASA, το πλήρωμα του ISS ειδοποίησε το κέντρο διοίκησης του Σταθμού, με έδρα το Χιούστον του Τέξας (νότιες ΗΠΑ) για την παρουσία «μικρών λευκών νιφάδων γύρω από το Σταθμό».
Εικόνες που εστάλησαν από το πλήρωμα επιβεβαίωσαν τη διαρροή από ένα από τα συστήματα ψύξης, το οποίο είχε ήδη παρουσιάσει βλάβη την 1η Νοεμβρίου 2012. Η αμμωνία χρησιμοποιείται για την ψύξη των κυκλωμάτων από τα οποία περνάει ο ηλεκτρισμός που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες.
Ένας άλλος αξιωματούχος του ρωσικού διαστημικού τομέα υποβάθμισε πάντως τη σοβαρότητα του επεισοδίου.
«Υπάρχει πράγματι μια διαρροή αμμωνίας στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού, αλλά δεν είναι κάτι κρίσιμο», δήλωσε ο διευθυντής επανδρωμένων προγραμμάτων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο Αλεξέι Κρασνόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι. «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως πως το ρωσικό τμήμα του ISS λειτουργεί κανονικά.
Το πλήρωμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σταθμό αριθμεί έξι πρόσωπα: τους Ρώσους Ρόμαν Ρομανένκο, Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν, τους Αμερικανούς Τομ Μάσμπερν και Κρις Κάσιντι, καθώς και τον Καναδό Κρις Χάντφιλντ, τον διοικητή της αποστολής.