Συνταγή για ομελέτα με σπαράγγια, για σπαράγγια βραστά, για σπαράγγια...-Φάτε την καλύτερη τροφή του κόσμου - iefimerida.gr

Συνταγή για ομελέτα με σπαράγγια, για σπαράγγια βραστά, για σπαράγγια...-Φάτε την καλύτερη τροφή του κόσμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύστε μου ένα μυστήριο: Γιατί οι Ελληνες παράγουμε σπαράγγια και εξάγουμε σπαράγγια αλλά δεν τα τρώμε; Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μπριζόλα με πατάτες τηγανητές; Είναι μια ξενέρωτη γεύση που δεν αγγίζει τον σκληροτράχηλο ουρανίσκο του Ελληνα; Δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει τις σέξυ συνταγές που θα ερωτευτούμε;

Το σπαράγγι είναι από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε θρεπτικά συστατικά. Με την ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες, είναι διαιτητικό και θεωρείται από τις σπουδαιότερες τροφές για φαρμακευτικούς σκοπούς λόγω μίας διουρητικής ουσίας της ασπαραγγίνης. Περιέχει σε μεγάλο ποσοστό νερό, μεταλλικά στοιχεία και αρκετές βιταμίνες Β και βιταμίνη C. Ελα όμως που οι Ελληνες ούτε τα τρώμε ούτε τα βάζουμε στην κουζίνα μας!

Φάτε σπαράγγια! Προετοιμάζονται πολύ εύκολα, μαγειρεύονται με πολλούς συνδυασμούς. Είναι πεντανόστιμα βραστά, ψητά ή ακόμα και τηγανητά, σκέτα συνοδεύοντας κρέας ή ψάρι ή σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά σε σαλάτες, πίτες, ριζότα και ομελέτες.

Πώς τα διαλέγουμε και πώς τα διατηρούμε

Όταν αγοράζετε σπαράγγια, διαλέγετε αυτά που καταλήγουν σε τρυφερά βλασταράκια και έχουν λαμπερό χρώμα.

Για να τα διατηρήσετε, τα βάζετε σε ένα ποτήρι με 1-2 δάχτυλα νερό όπως και τα λουλούδια. Κρατείστε τα στο ψυγείο όχι περισσότερο από 2-3 ημέρες γιατί όσο μένουν κομμένα, χάνουν τη γλυκιά τους γεύση και αρχίζουν να πικρίζουν.

Για να τα προετοιμάσετε για μαγείρεμα, κόβετε 2-3 εκατοστά από την κάτω πλευρά (στο σημείο που αρχίζουν να σκληραίνουν). Κρατάτε αυτές τις άκρες για να τις προσθέσετε σε ζωμούς ή σούπες λαχανικών. Αν έχουν ίνες, τα καθαρίζετε εξωτερικά με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες.

Το ιδανικό μαγείρεμα για τα σπαράγγια: Βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό, ψήσιμο στη σχάρα.

Και ξεκινάμε- Σπαράγγια ομελέτα

Συνταγή για ομελέτα με σπαράγγια, για σπαράγγια βραστά, για σπαράγγια...-Φάτε την καλύτερη τροφή του κόσμου | iefimerida.gr 0

Υλικά και εκτέλεση

  • Βράστε τα σπαράγγια σε λίγο νεράκι (2 λεπτά σε νερό που βράζει αλλά δεν κοχλάζει).
  • Σωτάρετέ τα για 2 λεπτά με ελάχιστο λαδάκι (2 κουταλιές της σούπας).
  • Χτυπήστε 2 αυγά
  • Κρατήστε το μαλακό μέρος του σπαραγγιού
  • Αν θέλετε προσθέστε λίγο γάλα
  • Τηγανίστε σε ελαφρά ζεστό τηγάνι αντικολλητικό την ομελέτα
  • Δεν πιστεύω να σκοπεύετε να χιλιοψήσετε τα αυγά σας!
  • Λοιπόν, μόλις ρίξετε τα αυγά ψήνονται σε 20 δευτερόλεπτα
  • Τη γυρίζουμε από την άλλη (ας σπάσει και λίγο) για 10 δευτερόλεπτα
  • Τοποθετούμε τα σπαράγγια στη μισή ομελέτα
  • Σκεπάζουμε την άλλη μισή αποπάνω
  • Σερβίρουμε σε ζεστό πιάτο (αν είναι εφικτό)

Αν έχετε ξαναφάει νοστιμότερη ομελέτα, γράψτε μου εδώ!

Μέρος ΙΙ: Ριζότο με σπαράγγια του σεφ Βασίλη Καλλίδη

Χρόνος προετοιμασίας:35 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά για 6 άτομα:
1 ματσάκι πράσινα σπαράγγια φρέσκα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμυδάκια σε ροδέλες
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι για ριζότο
½ μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μυρώνια
λίγα φυλλαράκια λουίζας
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
7 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό λαχανικών
ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο ,βιολογικό
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε και πετάμε το κάτω μέρος των σπαραγγιών.

Καθαρίζουμε το υπόλοιπο με τον αποφλοιοτή λαχανικών ή τον πατατοκαθαριστή.

Κόβουμε τα σπαράγγια σε λεπτά φετάκια.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.

Προσθέτουμε τα σπαρράγγια, φέρνουμε μια-δυο βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια ζεστό ζωμό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού πιεί το ρύζι την πρώτη δόση ζωμού και αρχίζει να φουσκώνει, προσθέτουμε κι άλλα 2 φλυτζάνια ζωμό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό.

Αφήνουμε το ριζότο πάνω στη φωτιά, να πάρει άλλη μια βράση για 3-4 λεπτά περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μελώσει.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον μάραθο,τα φυλλαράκια της λουίζας χοντροκομμένα,τα ψιλοκομμένα μυρώνια και το ξύσμα του λεμονιού.

Βάζουμε στο ριζότο το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα. Ραντίζουμε το ριζότο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Υστερόγραφο: Ο σεφ (και τηλεοπτικός αστέρας) Βασίλης Καλλίδης έχει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Λέγεται ΑΝΕΤΟΝ και είναι Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι
Τηλ.: 2108066700

Συνταγή για ομελέτα με σπαράγγια, για σπαράγγια βραστά, για σπαράγγια...-Φάτε την καλύτερη τροφή του κόσμου | iefimerida.gr 2

Η κουζίνα του κάνει περήφανη την Ελλάδα και το εστιατόριό του μαζεύει όλη την Αθήνα, παρότι είναι χαμένο στα σοκάκια του Αμαρουσίου. Πάρτε GPS!

Μέρος ΙΙΙ: Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε με τα σπαράγγια για να ζηλέψετε

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ