Στο επικριτικό βλέμμα με το οποίο κατακεραυνώνει ένας άνδρας τη σύζυγό του που μπαίνει στο σπίτι φορτωμένη με ψώνια, μία είναι η απάντηση: το ψέμα. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν τέσσερις στις δέκα γυναίκες, οι οποίες προτιμούν να μην πουν πραγματικά πόσα πλήρωσαν για να αγοράσουν ρούχα.
Αυτό δείχνει μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 37% των γυναικών δεν εξομολογείται το πραγματικό κόστος ενός φορέματος ή των παπουτσιών που μόλις απέκτησε. Στον αντίποδα, μόλις το 9% των ανδρών νιώθει ένοχο για τις αγορές του ώστε να αποφασίσει να πει το αντίστοιχο ψέμα.
Βέβαια και το ισχυρό φύλο έχει τις αδυναμίες του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως απέδειξε η έρευνα, το 29% των ανδρών «καλύπτει» τα έξοδά του για γκάτζετ όπως κινητά τηλέφωνα, tablet ή video game. Κάτι το οποίο κάνει μόλις το 6% των γυναικών.
Η έρευνα έγινε στη Βρετανία και στο σύνολό της αποδεικνύει πως τα τελευταία έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 25% των κατοίκων της χώρας έχει γίνει λιγότερο ειλικρινές σε ό,τι αφορά τα έξοδα που κάνει. Κάποιοι προτιμούν να πουν μία χαμηλότερη τιμή, άλλοι κρύβουν τα πράγματα που έχουν αγοράσει, ενώ οι περισσότεροι δεν μιλούν ανοιχτά για τις τραπεζικές τους καταθέσεις.
Κάτι που θεωρείται λογικό, όπως καταλήγει η έρευνα, καθώς την εποχή της κρίσης ο καταναλωτής αισθάνεται ενοχές για τις σπατάλες του, ενώ άλλοι άνθρωποι δίνουν «μάχη» για τα απολύτως αναγκαία. Βέβαια, τα ψέματα σχετικά με τις αγορές «κοστίζουν» σε μία σχέση καθώς, όπως παραδέχθηκε ένας στους πέντε από τους ερωτηθέντες, αυτή η συνήθειά τους προκάλεσε ένταση με το σύντροφό τους.