Ενας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σκηνοθέτες και πιθανότατα ο πιο διάσημος εν ενεργεία Ιταλός κινηματογραφιστής, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, θα είναι ο νέος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την 70η διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας, όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή της Μπιενάλε.
Ο Ιταλός σκηνοθέτης είναι δημιουργός μερικών από τις πιο σπουδαίες ταινίες όπως ο «Τελευταίος αυτοκράτορας», «Το τελευταίο τανκγό στο Παρίσι», ο «Μικρός Βούδας» και το σπαρακτικό «1900», ενώ θα είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθεί επικεφαλής του φεστιβάλ Βενετίας.
«Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο διάσημος εν ενεργεία Ιταλός σκηνοθέτης στον κόσμο. Ο Μπερτολούτσι ανέκαθεν βρισκόταν πολύ κοντά στο παλαιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ», το οποίο είχε ιδρυθεί το 1932 αναφέρει η οργανωτική αρχή του φεστιβάλ το οποίο θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Μπερτολούτσι ανακοίνωσε πως αποδέχεται «με μεγάλη χαρά την πρόταση να προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή της 70ής κινηματογραφικής «Μόστρα». Είναι η δεύτερη φορά για εμένα» υπενθύμισε, υπενθυμίζοντας πως την πρώτη φορά που προήδρευσε της επιτροπής είχε απονείμει τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ για το «Όνομα Κάρμεν».
«Εκείνους τους καιρούς αξίωνα από τις ταινίες έκπληξη και ευχαρίστηση. Δεν έχω αλλάξει πολύ έκτοτε», επισήμανε.
Ο 73χρονος Μπερτολούτσι έχει βραβευθεί στην πορεία της μακράς σταδιοδρομίας του με μία μεγάλη σειρά διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα εννέα Όσκαρ για τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» το 1987, και τον Χρυσό Φοίνικα που του απονεμήθηκε το 2011 για το σύνολο της έργου του.
Γεννημένος το 1940 ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι άφησε πολύ νωρίς το όνειρο να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να γίνει ποιητής, για να βρεθεί στο πλευρό του μεγάλου αιρετικού Πιερ Πάολο Παζολίνι και να γνωρίσει τα μυστικά του κινηματογράφου τον οποίο με τη σειρά του θα δοξάσει για περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι σκηνοθετούσε πετυχημένες ταινίας από το 1962 θα γίνει παγκοσμίως γνωστός με το σάλο που προκάλεσε η περίφημη σκηνή με το βούτυρο στην ταινία «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», θα καθηλώσει τους πάντες με το επιβλητικό, ιστορικό, αντιφασιστικό αριστούργημά του «1900» και θα γνωρίσει την ολοκληρωτική αποθέωση με τα εννέα όσκαρ που κέρδισε ο «Τελευταίος αυτοκράτορας» το 1988.