Τέλος στη συζήτηση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έβαλαν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στη συνάντηση που είχαν με τη ΓΣΕΕ, ενώ προς συζήτηση είναι η διάσωση και διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%).
Κατά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δυο πλευρές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα εθνική σύμβαση, κατέστη σαφές ότι δεν συζητείται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που ήταν πριν τη μείωση κατά 22% που επέφερε το δεύτερο Μνημόνιο.
Ωστόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η διατήρηση του επιδόματος γάμου, καθώς και όλων των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων.
Από τη σημερινή διαπραγμάτευση απόντες ήταν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας. Το «παρών», εκτός από τη ΓΣΕΕ, έδωσαν οι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ.
Η απουσία του ΣΕΒ από τη σημερινή διαπραγμάτευση σχολιάστηκε αρνητικά από τους συνδικαλιστές. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η διαπραγμάτευση είχε τρεις μεγάλους απόντες.
«Σήμερα έγινε μια ακόμη διαπραγμάτευση, η οποία όμως είχε τρεις μεγάλους απόντες. Πρώτα απ όλα είχε απούσα την ελευθερία. Την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Γιατί η κυβέρνηση κατ εντολή μνημονιακών υποχρεώσεων που επέβαλλε η τρόικα και απεδέχθη έχει θεσμοθετήσει ουσιαστικά την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα της ΕΓΣΣΕ. Είναι γνωστό ότι οτιδήποτε και αν υπογράψουμε η νομιμότητα καθορίζεται από τον μνημονιακό νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην απουσία του ΣΕΒ. «Δεύτερος απών ήταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας. Παρά το ότι υπήρχε συμφωνία να βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν προσήλθε, τους λόγους αναζητήστε τους», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν επειδή έχουν το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και όλες τις ελαστικότητες, τις απόλυτες ελαστικότητες που νομοθέτησε η κυβέρνηση, να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους του μόχθου, απέναντι στους εργαζόμενους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τα έβαλε και με τους συνδικαλιστές των ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) και Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζοντας ότι «ήταν απόντες και δυνάμεις των συνδικάτων που μονίμως κατ' εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης τόνισε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία παρά σε διαφωνία», ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να μην αρχίσει η κατάργηση της μετενέργειας που λειτουργεί από τις 15 Μαΐου.