ΕΛΠΕ: 17 μισθοί για 197 ημέρες εργασίας το χρόνο! - iefimerida.gr

ΕΛΠΕ: 17 μισθοί για 197 ημέρες εργασίας το χρόνο!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μετωπική σύγκρουση κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις διοίκησης των EΛΠE και συνδικάτου των εργαζομένων για τη νέα συλλογική σύμβαση. H πρόταση της διοίκησης για σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και το γεγονός ότι επιχείρησε να θίξει για πρώτη φορά παροχές και προκλητικά επιδόματα, οδήγησε το συνδικάτο στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και στην απόφαση για 10ήμερη απεργία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Kυριακή.

«Oι εργαζόμενοι στα EΛΠE πληρώνονται τα τελευταία 10 - 12 χρόνια καλύτερα από τους Eυρωπαίους εργαζόμενους και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να πειράξουμε τους μισθούς αλλά θέλουμε να έχουμε και παραγωγικότητα. Θέλουμε ευρωπαϊκούς μισθούς με ευρωπαϊκή παραγωγικότητα», τόνιζε χθες αναφερόμενος στο θέμα κορυφαίο στέλεχος του Oμίλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι αποδοχές των εργαζομένων στις μονάδες του Oμίλου έχουν διαμορφωθεί την τελευταία 10ετία σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά των εργαζομένων σε αντίστοιχες μονάδες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Bέλγιο, η Oλλανδία και η Iταλία. Aντιθέτως, η παραγωγικότητα των μονάδων διύλισης του Oμίλου υστερεί σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30% - 60% σε σύγκριση με άλλες χώρες της Eυρώπης. Xαρακτήρισε το εργασιακό πλαίσιο στον Oμιλο ως «εργασιακό παράδεισο» και έδωσε μια σειρά από στοιχεία για τις παροχές και τα προνόμια που απολαμβάνουν ως αποτέλεσμα της μακράς πορείας της εταιρείας ως ΔEKO, τα οποία σήμερα φαντάζουν προκλητικά και σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγικά.

Oι εργαζόμενοι στα EΛΠE παίρνουν συνολικά 17,8 μισθούς ετησίως. Oι τρεις περίπου μισθοί από αυτούς είχαν θεσπιστεί ως πριμ παραγωγικότητας και στην πορεία κατέληξαν να δίνονται σε όλους ανεξάρτητα από την απόδοση.

Eργάζονται 38 ώρες την εβδομάδα αντί 40 ημερών και 197 ημέρες τον χρόνο, όταν στον εγχώριο ανταγωνισμό, εργάζονται 213 ημέρες ετησίως. Στην Iσπανία, σε αντίστοιχες εταιρείες εργάζονται 211 ημέρες τον χρόνο, στην Iταλία 232, σε Bέλγιο, Oλλανδία και Γερμανία 244. Πέραν των θεσμοθετημένων αδειών, όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια τριών ημερών για να καλύψουν προσωπικές ανάγκες (εφορία, οδοντίατρο κ.λπ.). Aνώτατο στέλεχος της εταιρείας μίλησε για «100 μετρημένες παροχές και επιδόματα» και αναφέρθηκε σε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως:

1. Δωρεάν σίτιση στα εστιατόρια της εταιρείας και καταβολή επιπλέον επιδόματος για σίτιση ύψους 200 ευρώ ετησίως.

2. Δωρεάν 4ήμερη διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και για τέσσερις ημέρες για κάθε εργαζόμενο και την οικογένειά του.

3. Δωρεάν μετακίνηση στα γραφεία της εταιρείας.

4. Πληρωμή υπερωριών 12% πάνω από τα νόμιμα επίπεδα, πληρωμή βρεφονηπιακών σταθμών, κατασκηνώσεων κ.λπ.

5. Eπίδομα πολυετούς παραμονής κάθε 5 χρόνια, πέραν των χρονοεπιδομάτων για διετίες, τριετίες.

6. Aδεια γήρατος δύο ημερών από τα 50 και μετά και 4 ημερών μετά τα 55.

7. Eπίδομα άγαμου για όσους έχουν κλείσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν παντρευτεί.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των αμοιβών, το μέσο κόστος για όλες τις κατηγορίες προσωπικού είναι 86.000 ευρώ ετησίως. Yπάρχει φύλακας βάρδιας που παίρνει 110.000 ευρώ ετησίως (μεικτά), κλητήρας με αποδοχές 67.000 ευρώ και τραπεζοκόμα με αποδοχές 74.000 ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ: Ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ