Η ρατσιστική βία ενώνει τον πολιτικό κόσμο - Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Η ρατσιστική βία ενώνει τον πολιτικό κόσμο - Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο

Η ρατσιστική βία ενώνει τον πολιτικό κόσμο - Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που διαρκώς εντείνονται ενώνουν τον πολιτικό κόσμο. Για πρώτη φορά σε αυτή τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται κατ' αρχήν θετικά για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με αφορμή την κατάρτιση και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η (έστω και πολύ καθυστερημένη) πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Δεν μπορεί, τονίζεται, να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή η χρήση των δημοκρατικών θεσμών από τους ναζί για την προπαρασκευή ή την κάλυψη εγκληματικών πράξεων. Είναι πια ώρα να σταματήσει η κοντόφθαλμη ανεκτική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι ώρα να δοθεί τέλος στη διακίνηση της άθλιας και ανιστόρητης θεωρίας «των δύο άκρων». Είναι ώρα να σταματήσει η «ασυλία» των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών» προσθέτει.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η προπαγάνδιση του εγκλήματος και η προπαρασκευή του, και άλλο η διακίνηση ιδεών -ακόμα και αν αυτές είναι αποκρουστικές. Η πλήρης ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας».

Τονίζει τέλος ότι «η απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν παύει ταυτόχρονα να είναι ένας αγώνας αξιών και ιδεών, αλλά και άρσης των αιτιών που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ετοιμο για διαβούλευση το νομοσχέδιο

Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο για διαβούλευση έως την Παρασκευή και ότι οι πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση ένα κόμμα, είναι έτοιμες να το στηρίξουν.

Αντιδρά η Χρυσή Αυγή

Και η Χρυσή Αυγή τον επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στην οποία κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσης.

«Με νόμο θέλουν να φιμώσουν την Χρυσή Αυγή, την τελευταία φωνή της Αλήθειας. Η συγκυβέρνηση της υποταγής και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού θεσπίζει άθλιους νόμους για να περιορίσει τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής. Δεν μας συγχωρούν ότι είμαστε η φωνή της Αλήθειας ενάντια στο σύστημα της απάτης, της κλεπτοκρατίας και της προδοσίας. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων, που καθημερινά ληστεύονται και δολοφονούνται από ξένους εγκληματίες» αναφέρει η ανακοίνωση με την οποία η ΧΑ αντέδρασε στο προωθούμενο νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Σημαντικές ποινικές κυρώσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα επιβάλει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να μιλήσει λεπτομερώς για το ύψος των ποινών.

Παράλληλα ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο αναζητούνται λύσεις και στα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά βουλευτών ώστε «να είναι υψηλή η αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ