Πάβελ Ντουρόφ: Ο αναρχο-καπιταλιστής επιχειρηματίας τον οποίο θέλει να εξοντώσει ο Πούτιν [βίντεο] - iefimerida.gr

Πάβελ Ντουρόφ: Ο αναρχο-καπιταλιστής επιχειρηματίας τον οποίο θέλει να εξοντώσει ο Πούτιν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και ξαφνικά όλοι άρχισαν να ασχολούνται μαζί του: από το Spiegel μέχρι την Washington Post, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της χώρας του που τυγχάνει να είναι η Ρωσία των 142 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο λόγος για τον Πάβελ Ντουρόφ, τον 28χρονο ιδρυτή του VK.com, του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη με πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες, γνωστού και ως ρωσικού Facebook, ο οποίος έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσής του με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά και για τις προβοκατόρικες συμπεριφορές του: ενδεικτικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα πέρυσι, όταν ο Ντουρόφ άρχισε να πετάει χαρτονομίσματα από το παράθυρο κτιρίου της ρωσικής πρωτεύουσας.

Αφορμή για την προβολή του από τα παγκόσμια ΜΜΕ είναι οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν και οι οποίες θέλουν τον Ντουρόφ στο στόχαστρο κυβερνητικών σχεδίων εξόντωσής του.

Συγκεκριμένα, το επίσημο ρεπορτάζ αναφέρει πως οι ρωσικές αρχές έχουν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του Ντουρόφ, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε ατύχημα που έλαβε χώρα την 5η Απριλίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός τροχονόμου. Το όχημα ήταν ένα λευκό Mercedes, στο οποίο ερευνάται αν επέβαινε ο Ρώσος μεγιστάνας – κάτι που ο ίδιος βεβαίως αρνείται.

Μάλιστα, ο Ντουρόφ και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται πως η όλη υπόθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξόντωσής του ίδιου και του VK.com. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιθετικότητα με την οποία χειρίστηκαν την υπόθεση οι αρχές, όταν 20 αστυνομικοί εισέβαλαν πριν από ένα μήνα στα κεντρικά γραφεία του VK στην Αγία Πετρούπολη ως μέρος της έρευνας, αλλά και το γεγονός ότι επικεφαλής της τελευταίας είναι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία θεωρείται διάδοχος της πάλαι ποτέ KGB!

Από τη στιγμή που οι κατηγορίες άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Ντουρόφ εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, ενώ φέρεται να μην έχει παραστεί σε μία ακροαματική διαδικασία.

Η εν λόγω έρευνα, όμως, είναι το λιγότερο που απασχολεί τον Ντουρόφ καθώς, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο Quartz, στις αρχές Απριλίου ο υποστηριζόμενος από τον Πούτιν επιχειρηματίας Ίλια Σέρμποβιτς εξαγόρασε μυστικά το 48% των μετοχών του VK, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια των συμμάχων του Πούτιν ο έλεγχος του 88% της εταιρείας.

Τι έχει κάνει όμως ο Ντουρόφ και έχει εξαγριώσει το Κρεμλίνο;

Σύμφωνα με το BBC, εικάζεται πως πρόκειται για πράξη αντεκδίκησης από την πλευρά των ρωσικών αρχών, επειδή ο Ντουρόφ αρνήθηκε να διαγράψει το 2011 μία σειρά από αντικυβερνητικά φόρουμ, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο η όλη υπόθεση να εκκινεί από πολύ βαθύτερα ελατήρια, τα οποία προς παρόν παραμένουν αφανή.

Ο Ντουρόφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, όπου δίδασκε ο ακαδημαϊκός πατέρας του, και δημιούργησε την ιστοσελίδα πριν από έξι χρόνια με τον μαθηματικό και προγραμματιστή αδελφό του Νικολάι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ