Συγχώνευση για γερά νεύρα με αναβολές και παραιτήσεις - iefimerida.gr

Συγχώνευση για γερά νεύρα με αναβολές και παραιτήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την τιμή της μετοχής χαμηλότερα από τα 2,8 ευρώ, αποφασίστηκε (για δεύτερη φορά) από το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του Τ.Τ. και της Τ-BANK, μέχρι να λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις των Δ.Σ. των τραπεζών για την περίφημη συγχώνευση.

«Μεγάλη επενδυτική ευκαιρία» είχε χαρακτηρίσει την εξαγορά της Aspis Bank ο Πρόεδρος του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει στους εργαζομένους της τράπεζας, ότι κίνηση αυτή ήταν αποκλειστικά πρόταση της διοίκησης του ΤΤ προς τον πρώην πλέον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Παρόλα αυτά χρειάστηκε τουλάχιστον ένας χρόνος έντονου προβληματισμού για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, μεσολάβησαν πολλές αναβολές Διοικητικών Συμβουλίων, παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. ενώ οι εργαζόμενοι είχαν αποσύρει τους εκπροσώπους τους από το κορυφαίο όργανο αποφάσεων της τράπεζας για το θέμα αυτό. Αίσθηση μάλιστα είχε προκαλέσει η παραίτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών από το Δ.Σ. της τράπεζας, όταν επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της συγχώνευσης, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Τελικά, τα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΤ και της TBANK σε συνεδριάσεις τους εχθές, 22 Ιουνίου 2011, αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας συγχωνεύσεως των δυο εταιρειών.

Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση της TBANK από το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο εταιρειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16, του ν.2515/1997, των άρθρων 1-5, του ν. 2166/1993 και των άρθρων 69κ. επ., του κ.ν. 2190/1920.

Κοινή ημερομηνία ισολογισμών μετασχηματισμού θα είναι η 31η Μαρτίου 2011.

Για τους σκοπούς της επικείμενης συγχώνευσης (στρογγυλοποίηση), πριν από την έγκριση της συγχώνευσης θα προηγηθεί η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ από € 3,70 σε € 3,88, με κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων αποθεματικών. (η μετοχή της τράπεζας στην τελευταία συνεδρίαση κατρακύλησε στα 2,76 ευρώ.)

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών της TBANK προς τις νέες μετοχές της ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ είναι η ακόλουθη:

πενήντα (50) υφιστάμενες μετοχές της TBANK προς μια (1) νέα μετοχή της ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν θα επέλθει μεταβολή στον αριθμό των μετοχών της ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ που κατέχουν σήμερα ο κάθε ένας από τους υφιστάμενους μετόχους αυτού.

Η Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 5, του ν.2515/1997 και το άρθρο 4.1.4.1.3(6) του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε αναγνωρισμένη ελεγκτική εταιρεία, τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των δυο τραπεζών και τη γνωμοδότηση για το δίκαιο και εύλογο της προτεινόμενης σχέσης ανταλλαγής.

Όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, η πραγματοποίηση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και των Γενικών Συνελεύσεων των δυο εταιρειών που θα κληθούν να αποφασίσουν μετά από την εκτίμηση ανεξάρτητων ελεγκτικών οίκων για το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής, καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στο ΤΤ φαίνεται να διαφωνούν-συμφωνώντας (μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά) με την ιδέα της συγχώνευσης, διότι θέλουν να πιστεύουν ότι μία τέτοια απόφαση τους απομακρύνει από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αποκρατικοποίηση της τράπεζας. Σε σημερινή σκληρή ανακοίνωση - επιστολή του συλλόγου των εργαζομένων, που απευθύνεται προς όλους τους υπαλλήλους τονίζεται ότι:

< Το Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του με τηλεδιάσκεψη και με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, αποφάσισε την απορρόφηση της TBank.

Είχαν προηγηθεί τρεις απόπειρες σύγκλησης του Δ.Σ. που μετά από παρέμβαση του Συλλόγου μας και των εργαζομένων δεν πραγματοποιήθηκαν .

Τους προειδοποιήσαμε με υπόμνημα που κατέθεσαν εκπρόσωποι μας στο Δ.Σ. (21.6.2011) ότι αυτή η συνεδρίαση είναι παράνομη και παράτυπη. Αγνοώντας τη διαφωνία μας και χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έναρξη της διαδικασίας απορρόφηση της ΤBank, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μαζί μας.

Η Διοίκηση του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν ανταποκρίθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Αντί να έχει σαφείς στρατηγικούς προσανατολισμούς και να θωρακίζει καθημερινά τον ιδιαίτερο ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, συνεχίζει να μην έχει στρατηγική και όραμα , να μην εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ, να πελαγοδρομεί ή να αποσκοπεί... αλλού.

Η απόφαση για την απορρόφηση της TBank, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές είναι μια απόφαση χωρίς κανένα Business plan παρά μόνο πολιτική επιλογή για τη διάσωση μιας τράπεζας που καταλήστευσαν οι βασικοί της μέτοχοι με την ανοχή των εποπτικών αρχών, εξασφαλίζοντας καθώς λένε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αποφάσισαν παράτυπα και παράνομα, αγνοώντας διαδικασίες και νόμους, να απορροφήσουν μια προβληματική τράπεζα στο υπό ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μήπως οι διαπλεκόμενοι τραπεζίτες θέλουν να πετύχουν «με ένα σπάρο δύο τρυγόνια»;

Είμαστε ακόμα στην αρχή.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε νομική-συνδικαλιστική δράση.

Επιλογές της Κυβέρνηση ς και της Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που αφορούν στη βιωσιμότητα και στην απαξίωση του ρόλου του, βάζοντας σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι σε κάθε μορφή αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση και θέσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όπως: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας μονίμων και συμβασιούχων, βιωσιμότητα της Τράπεζας, ομαλή λειτουργία της τράπεζας (θέσεις ευθύνης – προαγωγές –Γενικός Κανονισμός Προσωπικού) – ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Προφορικά η Διοίκηση μας ανέφερε ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα, έχει την πρόθεση να τα αντιμετωπίσει θετικά και αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής με εκπροσώπους των εργαζομένων και της Διοίκησης που από σήμερα αρχίζει το έργο της.

Είμαστε σε επαγρύπνηση και περιμένουμε να τα δούμε.

Η ενότητα μας είναι η δύναμή μας, θα την διατηρήσουμε με κάθε τρόπο και δεν εφησυχάζουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ