Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Ειδικά όταν επιλέγεις υπόγειες οδούς για να πετύχεις τους στόχους σου. Η Λίβερπουλ προκειμένου να επεκτείνει το Ανφιλντ, οδηγεί όσους μένουν κοντά στο ιστορικό της γήπεδο σε... άτακτη φυγή.
Γεγονός που, όπως αναλύει ο Guardian, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Τους τελευταίους έξι μήνες, από τότε, δηλαδή, που η Λίβερπουλ εγκατέλειψε το σχέδιο κατασκευής νέου γηπέδου και στράφηκε στην επέκταση του Ανφιλντ, η δημοτική αρχή της πόλης άρχισε εκ νέου να προσπαθεί να εξαγοράσει τα σπίτια όσων κατοικούν στην περιοχή υπό την απειλή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Τα αντίο των κατοίκων είναι πικρά. Γεμάτα οργή για την παρακμή στην οποία εξωθείται η περιοχή, αλλά και για την τακτική της Λίβερπουλ να αγοράζει τα σπίτια και να τα αφήνει άδεια.
Ορισμένοι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους μη αποδεχόμενοι τις χαμηλές προσφορές του δήμου. Θεωρούν πως για να αποχωρήσουν πρέπει να λάβουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν καινούριο σπίτι, αλλά και για να αποζημιωθούν για τα χρόνια εγκατάλειψης, τη στασιμότητα, την παρακμή και την εγκληματικότητα που έχουν... χτυπήσει το Ανφιλντ. Αρνούνται, επίσης, να δεχτούν πως πρέπει να φύγουν για να βγάλoυν περισσότερα χρήματα οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες του συλλόγου.
«Η Λίβερπουλ έφερε την παρακμή στην περιοχή»
«Δεν μετακομίζω, με διώχνουν», είπε χαρακτηριστικά στον Guardian ιδιοκτήτης σπιτιού στην Λόθερ Ρόουντ. Το διπλανό του σπίτι έχει ήδη αγοραστεί από το δήμο κι έχει αφεθεί στον μαρασμό. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ είναι απογοητευμένοι επειδή η Λίβερπουλ άρχισε να αγοράζει σπίτια στο συγκεκριμένο δρόμο που είναι πίσω από το Main Stand χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Για την ακρίβεια η Λίβερπουλ δεν πήγε καν η ίδια στους ιδιοκτήτες. Εξουσιοδότησε ένα πρακτορείο για να κάνει τις διαπραγματεύσεις ή αγόραζε τα σπίτια μέσω τρίτων. Ετσι, οι κάτοικοι έμειναν να πιστεύουν ότι υπήρχε ένα σχέδιο υποτίμησης της περιοχής. Η Λίβερπουλ ουδέποτε ανέλυσε επίσημα τα σχέδιά της και αρνήθηκε να σχολιάσει όταν της ζητήθηκε.
Ο πρώτος που πούλησε το σπίτι του στη Λίβερπουλ το 1996 ήταν ο Χάουαρντ Μακφέρσον. Εκτοτε η οικία του μένει άδεια. «Το Ανφιλντ ήταν μια πολύ καλή περιοχή, δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε και συνέχισε: «Τα οικονομικά προβλήματα της δεκαετίας του '90 είχαν επιπτώσεις, αλλά η Λίβερπουλ επιτάχυνε την κατάσταση κι έφερε την παρακμή με το να αγοράζει καλά σπίτια και να τα αφήνει άδεια».
Η Λίβερπουλ κατέφυγε στη τακτική της... υπόγειας εξαγοράς των σπιτιών γύρω από το Ανφιλντ στην προσπάθεια να μεγαλώσει το γήπεδό της για να μην δει την... πλάτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι έπειτα από την αποτυχία της να κατασκευάσει το νέο Centenary Stand επειδή το 1990 οι δύο ηλικιωμένες αδερφές Τζόαν και Νόρα Μέισον, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην οδό Κέμλιν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα έργα.
Τα στοιχεία από το κτηματολόγιο δείχνουν πως η Λίβερπουλ μόνο στο διάστημα 1996 - 2000 αγόρασε 10 σπίτια στη Λόθερ Ρόουντ. Το σχέδιο της Λίβερπουλ αποκαλύφθηκε το 1999 από τοπική εφημερίδα. Τα σπίτια που αγόρασε η Λίβερπουλ επρόκειτο να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο της ανακαίνισης με το όνομα «Anfield Plus».
Την ίδια χρονιά η πυρκαγιά σε ένα από τα οικήματα ιδιοκτησίας Λίβερπουλ πήρε φωτιά και προκάλεσε το θάνατο τριών κατοίκων. Οι έντονες αντιδράσεις των ντόπιων ανάγκασαν τη Λίβερπουλ να κάνει πίσω και να προσπαθήσει να φτιάξει νέο γήπεδο σε άλλη περιοχή, αλλά ούτε κι αυτό φαίνεται εφικτό. Ετσι, η Λίβερπουλ στράφηκε ξανά στην ανακαίνιση του Ανφιλντ μέσω καταδάφισης των σπιτιών στη Λόθερ Ρόουντ και στην Αλροϊ Ρόουντ και ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους κατοίκους έχει αρχίσει. «Είναι ντροπιαστικό», δήλωσε ο Μπιλ Χίγκαμ, ιδιοκτήτης σπιτιού στην οδό Αλροϊ που του προτάθηκε να το πουλήσει έναντι μόλις 55.000 λιρών και συνέχισε: «Ρήμαξαν την περιοχή, μας διώχνουν και τώρα θέλουν τα σπίτια μας για ένα... τραγούδι. Μπορούν να πληρώσουν αξιοπρεπώς τον καθένα από εμάς με ένα ποσό μικρότερο από το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή».
«Το You'll never walk alone ισχύει μόνο μέσα στο γήπεδο»
«Στο γήπεδο παίζουν το You'll never walk alone, αλλά εκείνοι άφησαν εντελώς μόνους κι αβοήθητους όσους ζουν γύρω από το γήπεδο», συμπληρώνει ο Ντάγκαν, ένας πιστός οπαδός της Λίβερπουλ. «Είναι οι χειρότεροι γείτονες στον κόσμο, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα, ενώ έπειτα από τη ζημιά που μας έχουν προκαλέσει θα έπρεπε να μας φέρονται τουλάχιστον με αξιοπρέπεια», λέει Πάντι ΜακΚέι, ο οποίος αρνείται την πρόταση να πουλήσει το σπίτι του για να εξυπηρετήσει τα πλάνα του συλλόγου.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian καταλήγει: «Οι εναπομείναντες γείτονες της Λίβερπουλ βιώνουν ορισμένες από τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές προσφορές εξαγοράς των σπιτιών τους προκειμένου να ανοίξουν δρόμο για τα σχέδια της ομάδας. Στην Πρέμιερ Λιγκ του 21ου αιώνα, this is Anfield»...