Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται πλέον από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων.
Το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες πέρασε χθες από πρώτη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη δεύτερη ανάγνωση και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του φθινοπώρου. Βάσει του νέου νομοσχεδίου
-Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών.
-Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου.
Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κλπ.) Η επικοινωνία για την έκδοση ή αναθεώρηση έγκρισης δόμησης ή άδειας δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Προβλέπονται επίσης αυστηρές ποινές για τις παραβάσεις, τόσο για τους μηχανικούς που θα έχουν την ευθύνη, όσο και για τους ιδιοκτήτες καθώς τα αυθαίρετα, όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, θα κατεδαφίζονται.
Στόχος των αλλαγών, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η πάταξη της διαφθοράς, των καθυστερήσεων και της αδιαφάνειας στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Σε ερώτηση δε για τη Συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που μεταφέρουν αρμοδιότητες της Πολεοδομίας σε ιδιώτες μηχανικούς, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει πουθενά ότι οι πολίτες πρέπει να ταλαιπωρούνται. Για το θέμα των αμοιβών των μηχανικών επεσήμανε ότι θα γίνει διάλογος με το ΤΕΕ αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση αμοιβών και επαγγελμάτων.
Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι το κλειδί για την πάταξη της διαφθοράς στις Πολεοδομίες (την οποία όπως είπε εξέθρεψε η ίδια η Πολιτεία με την πολυνομία) είναι ο διαχωρισμός του εγκριτικού από το εποπτικό έργο, τα οποία ως τώρα ασκούνταν από την ίδια υπηρεσία (την Πολεοδομία). "Απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι να διασφαλιστεί η νομιμότητα, να μην μπορεί άλλο να αδειοδοτείται και άλλο να κατασκευάζεται, να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, να εξαφανιστεί η συνδιαλλαγή μηχανικών και πολιτών με τα πολεοδομικά γραφεία", κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης.