Αυτός είναι ο πρώτος ανοικτά γκέι ιμάμης στον δυτικό κόσμο - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο πρώτος ανοικτά γκέι ιμάμης στον δυτικό κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτός ο ιμάμης (στη μουσουλμανική θρησκεία, ο ιερέας που, από το μιναρέ, καλεί τους πιστούς σε προσευχή) από την Ουάσινγκτον αποτελεί εξαίρεση στο γενικότερο θρησκευτικό τοπίο του ισλαμισμού: όχι μόνο δηλώνει ανοικτά την ομοφυλοφιλία του, αλλά επιπλέον δεν διστάζει να παντρέψει άτομα του ίδιου φύλου.

Το όνομά του είναι Ντααγιέ Αμπντουλάχ και ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής: «Ποιος είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει αν δύο άνθρωποι πρέπει να είναι μαζί ή όχι, εάν είναι θέλημα Θεού;».

Στα 59 του χρόνια, ο Αμπντουλάχ είναι ο πρώτος ανοικτά γκέι μουσουλμάνος ιερέας του δυτικού κόσμου, μία φιλοσοφία ζωής την οποία μεταφέρει και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ποίμνιό του στο τζαμί όπου λειτουργεί στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, επιδεικνύοντας σπάνια ανοχή για θρησκευτικός ηγέτης, καθώς δέχεται να ενώσει με τα δεσμά του γάμου ακόμη και άτομα του ίδιου φύλου.

«Η ένωση γίνεται ενώπιον του Αλλάχ, πολλές φορές μυστικά, λόγω της κοινωνικής κατακραυγής, χωρίς άλλους μάρτυρες. Τι χρειάζονται όμως οι τελευταίοι όταν πιστοποιεί την πράξη ο Θεός;», επισημαίνει με σοβαρότητα ανάμεικτη με χιούμορ ο ιμάμης.

Η διαδρομή του ιμάμη Αμπντουλάχ είναι μακρά και γεμάτη ενδιαφέρον, καθώς προτού αφοσιωθεί στη θρησκεία, διήγε πλούσιο σε εμπειρίες βίο: εργάστηκε σε διάφορους πολιτικούς οργανισμούς, λόγω του πάθους του για τα νομικά και τις ξένες γλώσσες. Πολύγλωσσος, έφυγε στην Κίνα όπου εντρύφησε στις κινεζικές διαλέκτους για να ανακαλύψει το Ισλάμ το 1984, μία μέρα που Κινέζοι συνάδελφοί του τον είχαν καλέσει σε κάποιο τζαμί.

Τη δεκαετία του 1970 έζησε στο Σαν Φρανσίσκο, μία εποχή κατά την οποία ο ιός του AIDS θέριζε την κοινότητα των ομοφυλόφιλων, ενώ τα θρησκευτικά καθήκοντά του άρχισε να τα ασκεί από το 2001, όταν κατέφυγε σε αυτόν η οικογένεια ενός θύματος του AIDS, του οποίου την κηδεία δεν αναλάμβανε κανείς.

«Το να είσαι άνθρωπος είναι συνώνυμο της διαφορετικότητας», διατρανώνει ο φιλοσοφημένος ιμάμης, ο οποίος δέχεται συχνά-πυκνά απειλές για τις απόψεις και πρακτικές του – κάτι όμως που δεν τον πτοεί.

«Το Κοράνι, η Βίβλος, η Τορά και όλα τα ιερά κείμενα κάνουν λόγο για αλλαγή. Και εάν κάποιος δεν νιώθει άνετα με τη διαφορετικότητα, δεν θα νιώσει άνετα ούτε με την αλλαγή».

Πηγή: Paris-Match

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ