Σε πλήρη αποδόμηση του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου προχώρησε στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.
Χωρίς να τον κατονομάσει περιέγραψε ότι παρέλαβε περίπου... "καμένη γη" περιγράφοντας ένα "ζοφερό σκηνικό". "Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω. Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα με την τρόικα και στο Eurogroup τους βρήκα έξω φρενών" φέρεται να είπε στους βουλευτές του ΚτΕ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι στο τελευταίο Eurogroup οι συνομιλητές του τον ενημέρωσαν ότι τα 5 δις του Μεσοπρόθεσμου είναι στον... αέρα!
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έπειτα από προσπάθειες του κατέβασε τις απαιτήσεις τους στα 3,8 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαίοι είπαν στον κ. Βενιζέλο ότι οι διορθώσεις που είχε κάνει ο προκάτοχος του (έκτακτη εισφορά αντί κατάργηση του αφορολόγητου, μη εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ) δεν περνούν και ζητούν να επανέλθουν στις πρότερες συμφωνίες. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι σήμερα το πρωί το κλιμάκιο της τρόικα του ζήτησε επιτακτικά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης με τον κ. Βενιζέλο να αντιδρά. Κατέληξαν στην ενδιάμεση λύση της αύξησης κατά 5% επι του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και σταδιακά να υπάρξει και άλλη αύξηση. Ωστόσο ο νεός υπ. Οικονομικών φάνηκε να προβληματίζεται ιδιαίτερα για τη προοπτική. "Θα μπορέσω κάποια στιγμή να επιστρέψω το μισό δώρο Πάσχα;" διερωτήθηκε στο ΚΤΕ.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος τους βουλευτές, τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν είναι:
1. Το αφορολόγητο πηγαίνει οριστικά στις 8.000 ευρώ σε όλους πλην ΑΜΕΑ, νέων μέχρι 30 ετών και συνταξιούχων άνω των 65.
2. Η εξομοίωση φόρου παραμένει ανοιχτό με στόχο να υλοποιηθεί το 2013. Άμεσα αύξηση 5% επι του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και σταδιακή αύξηση
3. Νέα έκτακτη εισφορά ύψους 5% για πολύ ψηλά εισοδήματα (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαφόν) για όσους ασκούν δημόσια διοίκηση (βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες γενικούς διευθυντές κλπ.)
4. Φόρος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
5. Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο εφαρμοστικός νόμος θα περιλαμβάνει ένα γενικό πλαίσιο ενώ οι εξειδικεύσεις θα γίνουν αργότερα και σταδιακά. Η ΔΕΗ φαίνεται ότι πηγαίνει πιο πίσω (ώστε να καμφθούν και οι αντιρρήσεις βουλευτών όπως ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης). "Με επικρίνουν για το ρυθμό αποκρατικοποιήσεων. Υπάρχουν πολλά εμπόδια (νόμοι περί ανταγωνισμού Ε.Ε. κλπ). Όταν όμως το 23% του ΑΕΠ της χώρας είναι τοκοχρεολύσια δε μπορεί να λες καθυστερώ τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι ο μόνος τομέας που θα συμβάλλει στην πτώση των τοκοχρεολυσίων" είπε ο . Βενιζέλος.
Παράλληλα ενημέρωσε ότι δεν θα μπει τέλος 1 ευρώ ανά τετραγωνικό στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ παραμένει ο ΦΜΑΠ στις 200.000 κατ΄άτομο. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης "πολύ ενδιαφέρουσα" την πρόταση του κ. Σόιμπλε για αξιοποίηση των ΑΠΕ και είπε πως θα το συζητήσει μαζί του.
Πολλοί βουλευτές κατέθεσαν προτάσεις ενώ άσκησαν σκληρή κριτική για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα. "Ούτε ο Βενιζέλος μειώνει το κράτος, πάλι για φόρους μας μιλά" σχολίασε ο βουλευτής Επικρατείας Μίμης Ανδρουλάκης και ζήτησε να ξεκινήσει ο κ. Βενιζέλος από το υπ. Οικονομικών για να δώσει το παράδειγμα. "Πληρώνετε 7-8 χιλιάδες υπαλλήλους που δε χρειάζεται" τόνισε. Στο σημείο αυτό παρενέβη η κυρία Μιλένα Αποστολάκη. "Υπάρχουν και άνθρωποι. Τι προτείνεις; να τους απολύσουμε;" ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη για να προκαλέσει την έκρηξη του. "Εσείς τους διορίσατε όλα αυτά τα χρόνια. Εσύ τι προτείνεις να συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε; Όσοι δε χρειάζονται να φύγουν" είπε με ένταση. Στη συνέχεια η κυρία Αποστολάκη διευκρίνισε ότι πέραν των υψηλόμισθων του δημοσίου υπάρχουν και άνθρωποι των 800 ευρώ και ότι σ' αυτούς αναφέρονταν.
Η κυρία Βάσω Παπανδρέου ήταν και πάλι καταπέλτης. "Δεν υπάρχει ορίζοντας, τα νούμερα δε βγαίνουν, δεν ξέρουμε που πάμε. Δεν γίνεται να αντέξουμε να πληρώνουμε 23 δις ευρώ τόκους" είπε και επανέλαβε την πρόταση της να μην υπογράφει το Μνημόνιο μόνο ο υπουργός Οικονομικών. Κάτι το οποίο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι βλέπει "θετικά". Η κυρία Έλενα Παναρίτη έκανε μια σημαντική πρόταση: Να γίνει ανταλλαγή χρέους με στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις. Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε να υιοθετηθεί η κατάργηση του "πόθεν έσχες" για όλους όχι μόνο τα ακίνητα ώστε να κινηθεί η αγορά. Ενώ πρότεινε φαστ τρακ και στο ΕΣΠΑ ζητώντας στα μεγάλα έργα σε συγκεκριμένους τομείς να προχωρούν χωρίς να αναμένεται η ωρίμανση τους, με άμεση υπογραφή του γγ. του εκάστοτε υπουργείου.
Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το ερώτημα: «τι κάνει η κυβέρνηση επί 18 μήνες για την ανάπτυξη;».
Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος επιπλέον έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα στο ΚΤΕ, ζητώντας να υπάρχει «χρονόμετρο» ομιλίας για όλους, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από διαφόρους».
Ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι «δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
Το ΚτΕ θα ολοκληρωθεί στις 3 καθώς ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την τρόικα και γύρω στις 5 θα κάνει ανακοινώσεις. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα μεταβή τελικά στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να μείνει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.