Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και έχει ως στόχο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και τελικά χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας τους τεράστιους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους. Το σχέδιο, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος», αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος Μαΐου.
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό
Στόχος του σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η μετάβαση σε ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό, αφήνοντας πίσω ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υποδομών. Συγκεκριμένα θα γίνει χωροθέτηση υποδοχέων για δημιουργία ξενοδοχείων 4-5 αστέρων και εκσυγχρονισμός των παλαιών. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού προβλέπεται η μερική ή η ολική απόσυρση απαξιωμένων μονάδων, αναπλάσεις, επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων. Κυρίως παραδοσιακών που ερήμωσαν.
Θα δημιουργηθούν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις ανάλογα με την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία.
Αποσύρονται τα παλιά ξενοδοχεία
Θεσμοθετείται η Τράπεζα Γης για την αγοραπωλησία άυλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της μερικής ή ακόμα και της ολικής απόσυρσης παλιών και μη αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων. Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα, η Τράπεζα Γης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων δόμησης σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, στην αξιοποίηση ή την κατεδάφιση τουριστικών και άλλων απαξιωμένων κτιρίων, ακόμα και αυθαιρέτων.
Δημιουργούν τρεις κατηγορίες με διαφορετικούς όρους δόμησης
Τα παράλια ενός νησιού ή μιας ηπειρωτικής περιοχής ενδεχομένως να έχουν διαφορετικούς όρους δόμησης από την ενδοχώρα γι' αυτό και δημιουργούνται τρεις κατηγορίες με δέκα υποκατηγορίες, ανάλογα με το είδος της τουριστικής ανάπτυξης:
Αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές
- Ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού
- Μητροπολιτικές περιοχές
- Νησιά και παράκτιες περιοχές με τρεις υποομάδες:
- Αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά
- Σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης
- Βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά