Βενιζέλος: Έκτακτη εισφορά 5% στους βουλευτές και τα υψηλά εισοδήματα - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Έκτακτη εισφορά 5% στους βουλευτές και τα υψηλά εισοδήματα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε ελιγμούς της τελευταίας στιγμής υποχρεώνεται ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των ελεγκτών και των επικεφαλής της Τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε νωρίς το πρωί πριν ενημερώσει το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό των πιέσεων, ότι στο τραπέζι τίθεται εκ νέου η μείωση του αφορολογήτου, που είχε προκαλέσει τη μήνι των βουλευτών και των υπουργών απέναντι στον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφευχθεί και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, τουλάχιστον σε βάθος 5ετίας.

Ειδικότερα, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος προσανατολίζεται στα εξής μέτρα:

Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 8.000 ευρώ για όλους, αλλά με ηλικιακά και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι θα εξαιρεθούν του μέτρου όσοι είναι κάτω των 30 ετών και άνω των 65 ετών, όπως επίσης οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρίες. Για την έκτακτη εισφορά, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει ένας συντελεστής ύψους 5% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ έκτακτη εισφορά της τάξης του 5% θα επιβληθεί στους βουλευτές και σε όσους ασκούν δημόσια εξουσία, ήτοι διοικητές Οργανισμών, αιρετούς άρχοντες ΟΤΑ. Το έκτακτο τέλος στους ελεύθερους επαγγελματίες θα κλιμακώνεται ανάλογα με την έδρα της επιχείρησης, ενώ θα εξαιρούνται οι νέοι επιτηδευματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών την τελευταία 5ετια.Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 έως 6 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι δεν καλύπτει τα 400 εκατ. ευρώ που αρχικώς είχαν προϋπολογισθεί από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό από το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών κι από την απόσυρση του Νέου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις στη κλίμακα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της οποίας το αφορολόγητο μειώνεται ούτως ή άλλως στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ