Χανς Βέρνερ Ζιν: «Μεγάλο λάθος ότι κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ» - iefimerida.gr

Χανς Βέρνερ Ζιν: «Μεγάλο λάθος ότι κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα είχε βγει από την οικονομική κρίση εάν το 2010 είχε χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο Χανς Βέρνερ Ζιν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo χαρακτήρισε λάθος την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τάχθηκε υπέρ μίας νομισματικής ένωσης από την οποία τα κράτη θα μπορούν να αποχωρήσουν προσωρινά.

«Ήταν μεγάλο λάθος να παραβιάσουμε την Συνθήκη του Μάαστριχτ και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με δημόσια δάνεια που αναλογούν εν τω μεταξύ στο 160% του ΑΕΠ και τα οποία δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ.

Αυτό βοήθησε μεν τις δικές μας και τις γαλλικές τράπεζες και κάποιους πλούσιους στην Ελλάδα, αλλά για τον λαό σήμανε μόνο ανεργία και γενικότερη δυσκολία. Η Ελλάδα θα είχε βγει τώρα από την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε πτωχεύσει και είχε αποχωρήσει από το ευρώ. Θα είχε σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί από το χρέος της και θα είχε, με μια υποτιμημένη δραχμή, ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.Η ανεργία των νέων σίγουρα δεν θα ήταν στο 60% που είναι σήμερα», είπε ο οικονομολόγος, ο οποίος αναφερόμενος στις ευθύνες που «χρεώνεται» η Γερμανία για την κατάσταση στις υπερχρεωμένες χώρες προειδοποίησε πως όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική «οι πέτρες που πετούν εναντίον μας θα γίνονται μεγαλύτερες».

Ο κ. Ζιν χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα «μια καταστροφή για τους ανθρώπους εκεί» και υπογράμμισε ότι για τον κόσμο η ευθύνη βαραίνει τους Γερμανούς, παρότι δίνουν τα περισσότερα χρήματα.

«Αυτή η πολιτική μας κάνει φτωχότερους και ταυτόχρονα μας παρουσιάζουν όλο και περισσότερο με σβάστικες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «εάν αυξηθούν οι δυσκολίες στις μεγάλες χώρες, δεν θα μπορούμε έτσι κι αλλιώς να συνεχίσουμε την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων».

Ο πρόεδρος του Ifo εξομολογήθηκε πως οραματίζεται «μια ανοιχτή νομισματική ένωση, από την οποία θα μπορεί κανείς να αποχωρήσει προσωρινά, εάν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και θα μπορεί να βασιστεί στην μεταβατική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα έκανε λόγο για εφαρμογή σχεδίου Μάρσαλ μετά την έξοδό της, το οποίο, καθώς επεσήμανε, θα μπορούσε να αναλάβει μόνη της η Γερμανία.

«Αυτό θα ήταν καλύτερο και φθηνότερο από το να μοιράζονται όλα αυτά τα χρήματα μέσω συλλογικών θεσμών διάσωσης όπως η ΕΚΤ, στους οποίους σχεδόν δεν έχουμε λόγο, αλλά πληρώνουμε τα περισσότερα και στο τέλος είμαστε παρά ταύτα οι κακοί».

Για τον ίδιο, η Γερμανία μπορεί να υπάρξει και χωρίς το ευρώ, καθώς χαρακτήρισε υπερβολικά «τα σενάρια τρόμου για το ενδεχόμενο εξόδου». Παράλληλα τάχθηκε κατά της εξόδου από την Ευρωζώνη, για πολιτικούς λόγους, αλλά επανέλαβε πως «αν μια χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το ευρώ επειδή δεν είναι πλέον ανταγωνιστική, τότε πρέπει να αποχωρεί μόνη της και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να κρατάει τεχνητά τέτοιες χώρες στο ευρώ με αύξηση των δανείων, τα οποία δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ