Η έκρηξη βόμβας σκότωσε έναν σουνίτη ιερωμένο και πέντε πιστούς καθώς έβγαιναν από τέμενος μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όπως ανέφεραν αστυνομικοί και νοσοκόμοι, καθώς η διαθρησκευτική βία απειλεί να σύρει το Ιράκ εκ νέου σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο.
Η κατάσταση στο Ιράκ γίνεται όλο και πιο τεταμένη, καθώς η σύρραξη που μαίνεται στη Συρία επιδεινώνει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις σουνιτών και σιιτών. Τον Απρίλιο σημειώθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες από το 2008 στη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όμως παρόλα αυτά ο απολογισμός δεν ήταν τόσο βαρύς όσο στο αποκορύφωμα της διαθρησκευτικής αιματοχυσίας, την περίοδο 2006-2007.
Αλλοι 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη έξω από το τζαμί στη συνοικία αλ Ρασιντίγια της Βαγδάτης, δήλωσαν νοσοκόμοι. Δεν είναι σαφές ποιος προέβη στην επίθεση.
Νωρίτερα σήμερα, εννέα αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.
Στις μάχες στα δυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ανάμεσα σε αστυνομικούς κι άγνωστους ένοπλους, εβλήθησαν όλμοι εναντίον εγκαταστάσεων της αστυνομίας, προκαλώντας εννιά νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις της αστυνομίας, σύμφωνα με νοσοκόμους και αστυνομικούς. Στις ανταλλαγές πυρών, έχασαν επίσης τη ζωή τους τέσσερις ένοπλοι.
Ιρακινοί σουνίτες διαδηλώνουν από τον Δεκέμβριο εναντίον της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι τους περιθωριοποιεί και μονοπωλεί την εξουσία αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.
Αρχικά ορισμένες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση αποκλιμάκωσαν την κατάσταση, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν μια αιματηρή έφοδο σε έναν καταυλισμό διαδηλωτών στην πόλη Χαουίτζα την 23η Απριλίου, πυροδοτώντας εκ νέου άγριες συγκρούσεις που εξαπλώθηκαν σε διάφορες περιοχές των σουνιτών.
Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται την επομένη της δημοσιοποίησης μιας έκθεσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία ο Απρίλιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας των τελευταίων 5 ετών, με 712 νεκρούς και 1.633 τραυματίες. Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των πολιτών έφθασε τους 600 τον Απρίλιο, περιλαμβανομένων 161 μελών της αστυνομίας. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο απολογισμός των θυμάτων ήταν σχεδόν ο διπλάσιος.
Ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια βίας για τον Απρίλιο που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ιράκ κάνει λόγο για έναν πολύ μικρότερο αριθμό νεκρών, 245, περιλαμβανομένων 84 στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ