Κόντρα Ρέππα, Ραγκούση, Τζωρτζάκη για τις αρμοδιότητες - iefimerida.gr

Κόντρα Ρέππα, Ραγκούση, Τζωρτζάκη για τις αρμοδιότητες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπουργοί αντιδρούν έντονα καθώς έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές αρμοδιοτήτων τους μετά τη σύσταση του νέου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το νέο υπουργείο έχει στόχο, να αποκτήσει συντονιστικό ρόλο στα θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, μέσω του νέου υφυπουργού κ. Παντελή Τζωρτζάκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής το σχέδιο που είχε προκριθεί προεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ -αλλά και μετεκλογικά κυρίως μέσω του γραφείου του πρωθυπουργού- προέβλεπε τη συνένωση των φορέων άσκησης πολιτικής στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με στόχο την παραγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών του υπ. Υποδομών, όσο και οι Ειδικές Γραμματείες «Ψηφιακής Σύγκλισης» του υπ. Ανάπτυξης και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» του υπ. Δημόσιας Διοίκησης θα υπάγονταν σε ένα φορέα. Κάποιοι μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ συζητούσαν και για την υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπ. Οικονομικών στον νέο πολιτικό φορέα, με στόχο η συγκεκριμένη γραμματεία να καταστεί το απόλυτο μηχανογραφικό κέντρο του Δημοσίου, που εκτός από τον οικονομικό τομέα, θα υποστήριζε και τους τομείς των ασφαλίσεων και της Υγείας.

Η έλευση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet στο πρωθυπουργικό γραφείο και νυν υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Τζωρτζάκη έγινε υπό τη συγκεκριμένη προοπτική. Ωστόσο, καθώς τις μέρες αυτές λαμβάνονται οι συγκεκριμένες αποφάσεις, οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό εντείνονται, με στόχο να διατηρηθούν οι αρμοδιότητες ως έχουν. Οι πιο σημαντικές αντιδράσεις σημειώνονται από την πλευρά του υπ. Ανάπτυξης, καθώς οι προτεινόμενες μεταβολές θα στερήσουν από το υπουργείο ένα «κουμπαρά» ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την «προίκα» της ειδικής γραμματείας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Από την άλλη πλευρά και ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Γ. Ραγκούσης φέρεται να αντιδρά σε μια προοπτική μεταφοράς της γ. γ. Επικοινωνιών. Αν και η τελευταία είναι η λιγότερο προβεβλημένη του υπουργείου, εντούτοις διαχειρίζεται αξιοσημείωτους πόρους όπως το φάσμα συχνοτήτων που σύντομα αναμένεται να αποτελέσει πεδίο μάχης μεταξύ τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών παρόχων. Αξιοσημείωτο είναι ότι όσο ο κ. Ραγκούσης ασκούσε καθήκοντα υπ. Δημόσιας Διοίκησης συναινούσε στη συγκεκριμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων και αντιδρούσε ο κ. Ρέππας. Σήμερα οι ρόλοι αυτοί έχουν αντιστραφεί.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα με την υπογραφή των σχετικών Π. Δ. Το ουσιαστικό όμως πρόβλημα της κυβέρνησης, πέρα από τις αρμοδιότητες των υπουργών, είναι η απουσία στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, που εντείνει όλα τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ