Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] - iefimerida.gr

Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από περίπου μισό αιώνα, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν εμπλακεί σε μία... ανελέητη κούρσα για το ποιος θα προλάβει να κατακτήσει το διάστημα. Και ξαφνικά, απέκτησαν έναν απρόσμενο αντίπαλο: την Ζάμπια! Το πλάνο ενός ονειροπόλου δασκάλου από την αφρικανική χώρα ενέπνευσε μία φωτογράφο που έφερε στην επικαιρότητα ξανά το πιο... τρελό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας!

«Θα πάμε στον Άρη», δήλωνε ο δάσκαλος από την Ζάμπια, Έντουαρντ Μακούκα Ν'Κολόσο το 1964 στις εφημερίδες, αποκαλύπτοντας τα πλάνα της χώρας του να προλάβει τις δύο υπερδυνάμεις.

Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Το πλήρωμά μας για τον πύραυλο είναι έτοιμο», έλεγε, εξηγώντας ότι οι φιλόδοξοι εξερευνητές έκαναν σκληρή προετοιμασία στο αρχηγείο της ακαδημίας που είχε δημιουργήσει ο ίδιος έξω από την πρωτεύουσα, την Λουσάκα.

Σε εκείνο το μέρος, που ο ίδιος αποκαλούσε «Ακαδημία για την Επιστήμη και το Διάστημα», μελετούσε τον Άρη με τηλεσκόπια. Επίσης, προπονούσε τους μελλοντικούς αστροναύτες, αναγκάζοντάς τους να κατεβαίνουν έναν λόφο κατρακυλώντας μέσα σε βαρέλια πετρελαίου - μία τεχνική, που σύμφωνα πάντα με την επιστημονική του άποψη, θα βοηθούσε την ομάδα του να προσαρμοστεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Αξιοζήλευτο ήταν και το πλήρωμα. Ο Ν' Κολόσο είχε ανακοινώσει πως θα το αποτελούσαν «ένα ειδικά εκπαιδευμένο κορίτσι, η Μάτα Μουάμπουα, δύο γάτες (επίσης προετοιμασμένες) και ένας ιεραπόστολος».

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πρόγραμμα, το οποίο ποτέ δεν αντιμετώπισε σοβαρά η κυβέρνηση της χώρας, δεν υλοποιήθηκε. Η επιχορήγηση ύψους 7 εκ. δολαρίων που ζήτησε ο Ν'Κολόσο από την UNESCO δεν έφτασε ποτέ, ενώ η εγκυμοσύνη της 17χρονης Μουάμπουα έδωσε την χαριστική βολή στο μεγαλόπνοο πλάνο.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2010, ψάχνοντας για «απίστευτες ιστορίες» που θα της έδιναν έμπνευση, η Κριστίνα Ντε Μιντέλ διάβασε για το θέμα στο διαδίκτυο. Το εντόπισε σε ένα δημοσίευμα για τα δέκα πιο τρελά πειράματα στην ιστορία. Εντυπωσιασμένη από το όραμα του ονειροπόλου Ν'Κολόσο, η Ισπανίδα φωτογράφος αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό στην επόμενη δουλειά της. Το αποτέλεσμα ήταν το «The Afronauts», ένα φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο φέτος διεκδικεί το βραβείο φωτογραφίας Deutsche Börse.

Όπως εξηγεί βέβαια η Ντε Μιντέλ στο CNN, απέδωσε φωτογραφικά το διαστημικό πλάνο εμπλέκοντας τα πραγματικά στοιχεία και με τη φαντασία. «Ήθελα να προσθέσω μυστήριο, αλλιώς θα κατέστρεφα την ιστορία», εξηγεί, ενώ προσθέτει πως δεν διακωμωδεί το όνειρό του δάσκαλου.

Αντιθέτως, λέει, στόχος ήταν να δείξει το αφελές πνεύμα μίας παλιάς εποχής όπου οι συνθήκες δεν επηρέαζαν τα μεγάλα όνειρα. «Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό που έχουμε ως άνθρωποι, ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Δεν χρειάζεται να είσαι Αμερικανός και να δουλεύεις για τη NASA για να ονειρεύεσαι να πας στο φεγγάρι. Μπορεί να είσαι Αφρικανός. Αυτός ήταν ένας δάσκαλος και πίστευε ότι μπορούσε να το πετύχει», τόνισε η Ντε Μιντέλ, που δεν έχει πάει ποτέ στην Ζάμπια, καθώς τράβηξε τις φωτογραφίες για το πώς αντιλαμβανόταν η ίδια το πρόγραμμα στην Ισπανία, την Παλαιστίνη, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Το τρελό σχέδιο της Ζάμπια να κατακτήσει το διάστημα έδωσε έμπνευση σε μία φωτογράφο [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ