Το κλειδί για να ελέγχουν τη γήρανση ισχυρίζονται ότι βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο των πειραματόζωων μηχανισμό ο οποίος επιβραδύνει τη γήρανση.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον φυσιολόγο Ντονγκσένγκ Κάι του Ιατρικού Κολλεγίου «Άλμπερτ Αϊνστάιν» της Νέας Υόρκης, παρατήρησαν ότι ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» της γήρανσης, βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ρυθμίζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού.
Ωστόσο με την κατάλληλη «χειραγώγηση» της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου είναι πιθανό οι επιστήμονες να είναι σε θέση να αλλάξουν τη διάρκεια της ζωής του οργανισμού
Οι ερευνητές, πειραματίστηκαν με ποντίκια και κατάφεραν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά το ένα πέμπτο περίπου (20%), χωρίς μάλιστα τα ζώα να υποφέρουν από παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, μία συγκεκριμένη χημική ουσία, η NF-kB ενεργοποιείται περισσότερο στον υποθάλαμο των ποντικιών, καθώς αυτά γερνάνε, αλλά όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την εν λόγω ουσία, τα πειραματόζωα έζησαν έως 1.100 μέρες, έναντι 600 έως 1.000 ημερών που ζουν κανονικά. Αντίθετα όταν οι ερευνητές αύξησαν ξανά αυτή την ουσία στον οργανισμό των ποντικιών, όλα πέθαναν το πολύ σε 900 μέρες.
Τα πειράματα έδειξαν ότι, μετά από έξι μήνες που η ουσία NF-kΒ είχε μπλοκαριστεί, όλα τα πειραματόζωα είχαν περισσότερους μυς και πιο πολλή οστική μάζα, μάθαιναν καλύτερα και είχαν υγιέστερο δέρμα, σε σχέση με όσα είχαν δεν είχαν υποβληθεί στη σχετική εγκεφαλική «χειραγώγηση» στον υποθάλαμό τους.
Το επίτευγμα αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού δημιουργεί την προοπτική ανάπτυξης φαρμάκων που θα εμποδίζουν την εμφάνιση στους ανθρώπους ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, ενώ κάποια μέρα ίσως και να καταστήσουν εφικτή την παράταση της ανθρώπινης ζωής, επιβραδύνοντας τη γήρανση.