Μαθητές έφτιαξαν ηλιακό φούρνο στην Ιεράπετρα - iefimerida.gr

Μαθητές έφτιαξαν ηλιακό φούρνο στην Ιεράπετρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πρότυπη οικολογική κατασκευή, ένας ηλιακός φούρνος, που δημιουργήθηκε από μαθητές που παρακολουθούν τα προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το τμήμα των μηχανολόγων του ΕΠΑΛ, κλέβει τα βλέμματα των επισκεπτών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας.

Ο ηλιακός φούρνος αποτελείται από τεμάχια καθρέπτη αλουμινίου, έχει διάμετρο 1,05μ και είναι ένα κοίλο κάτοπτρο, που συγκεντρώνει όλες τις ακτίνες του ήλιου στο κέντρο του, όπου τοποθετείται το σκεύος μαγειρέματος. Ο φούρνος ισχύος 1.000 watt, είναι ο ισχυρότερος του είδους του και έχει τη δυνατότητα να μαγειρεύει όλα τα φαγητά.

Χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καυσόξυλων ή πετρελαίου και μοναδικό όπλο τους την πράσινη τεχνολογία, οι μαθητές μαγείρεψαν πεντανόστιμα φαγητά όπως κακαβιά, μακαρονάδες, σπεντζοφάι και ριζότο με θαλασσινά.

Ο φούρνος διαθέτει χειροκίνητο σύστημα καθέτου τοποθέτησής του προς τις ακτίνες του ήλιου, ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την ηλιακή ακτινοβολία.

Με βιωματικά εργαστήρια, για τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες, την θέρμανση του νερού με τη βοήθεια του ήλιου (υπάρχει στο ΚΠΕ σύστημα θέρμανσης νερού που δεν χρησιμοποιεί την τεχνική του ηλιακού θερμοσίφωνα), τον ηλιακό φούρνο και τη βόλτα στη πόλη με τα ποδήλατα, ώστε οι μαθητές να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και όταν ενηλικιωθούν, οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, που είναι προσανατολισμένη στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας που ιδρύθηκε το 2006, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2007, ως κύριο σκοπό του έχει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την αγωγή των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε θέματα αειφόρου εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε μαθητές, σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία. Πάνω από 5.500 μαθητές και 1.250 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματά του και τα σεμινάρια που έχει διοργανώσει, ενώ 2.500 πολίτες συμμετείχαν σε ημερίδες, σεμινάρια και δράσεις σχετιζόμενες με το περιβάλλον στα πλαίσια των προγραμμάτων του ΚΠΕ Ιεράπετρας για την Δια Βίου Μάθηση.

Υποδέχεται τους συμμετέχοντες στις δράσεις του, με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικής - Χημείας, πληροφορικής, με ηλεκτρονικό υλικό για εργαστηριακές ασκήσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1.500 τίτλους βιβλίων, με 45 ποδήλατα για μικρούς και μεγάλους και 6 ηλεκτροκίνητα οχήματα για παιδιά του νηπιαγωγείου, με θεματική αίθουσα νερού και θεματική αίθουσα ενέργειας για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, με πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έξι φωτοβολταϊκά πλαίσια και μια ανεμογεννήτρια παρέχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις αίθουσες των εκδηλώσεων), με βοτανικό κήπο με πάνω από 120 αρωματικά φυτά και βότανα, με κάδους κομποστοποίησης και ανακύκλωσης για κάθε είδος που ανακυκλώνεται.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών είναι το ανθρωποειδές ξύλινο ομοίωμα ενός ποδηλάτη που κινείται παίρνοντας ενέργεια από φωτοβολταϊκά στοιχεία (πρόσφατα η κατασκευή δέχθηκε επίθεση βανδάλων - χούλιγκαν, ωστόσο άντεξε και μόλις επισκευασθεί θα εκτεθεί στο χώρο).

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας βρίσκεται στη νοτιότερη και πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ελλάδας. Δραστηριοποιείται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης, το Σελάκανο, τη διαμαντόπετρα της Μεσογείου τη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), το Λιβυκό πέλαγος, μια από τις μεγαλύτερες χαράδρες της Ευρώπης τη χαράδρα του Χα, την τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών, το πανέμορφο φαράγγι της Σαρακίνας, τους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς, όπως της Ανατολής και της Θρυπτής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ