Την απίστευτη ευρυγωνική όραση των εντόμων κατάφεραν να μιμηθούν Αμερικανοί επιστήμονες δημιουργώντας μία πρωτότυπη ημισφαιρική πανοραμική ψηφιακή κάμερα, η οποία λειτουργεί ακριβώς όπως το μάτι ενός εντόμου.
Η μοναδική αυτή συσκευή αποτελείται από 180 μικρούς φακούς, οι οποίοι, μαζί με τα συνοδευτικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, είναι τοποθετημένοι πάνω σε μια καμπυλωμένη επιφάνεια, επιτρέποντας στην κάμερα να έχει ευρυγώνια κάλυψη του πεδίου με εύρος 160 μοιρών, χωρίς παραμόρφωση.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ιλινόις και Νορθγουέστερν με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ρότζερς, πιστεύουν ότι η νέα κάμερα που δημιουργήθηκε μετά από 3 χρόνια ερευνών, μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση εξωτερικών χώρων, αλλά και για την ενδοσκοπική απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το μάτι της μύγας διαθέτει ενσωματωμένα περίπου 20.000 έως 28.000 μικροσκοπικά «ομματίδια», καθένα από τα οποία βλέπει σε μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση και όλα μαζί συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ευρυγωνική όραση.
Αντίστοιχα στην πρωτοποριακή αυτή κάμερα, κάθε «ματάκι» διαθέτει ένα μικρο-φακό, φωτοαισθητήρες από πυρίτιο και ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που «διαβάζει» την εικόνα. Οι μικρο-φακοί είναι τοποθετημένοι πάνω από τους φωτοαισθητήρες και ένα ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει να συνθέσει τα επί μέρους οπτικά σήματα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον η κάμερα θα καλύπτει ένα πεδίο 180 μοιρών, ώστε μόνο δύο εξωτερικές κάμερες θα αρκούν για να καλύψουν όλο τον επιτηρούμενο χώρο, δηλαδή και τις 360 μοίρες.
Η κάμερα βέβαια βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αφού έχει χαμηλή ανάλυση και είναι ασπρόμαυρη με λίγα pixel, ωστόσο οι επιστήμονες σκοπεύουν να την εξελίξουν και να την κάνουν έγχρωμη στο μέλλον.