Η γαλλική μπαγκέτα, αυτή η λεπτή και μακρουλή φρατζόλα με λευκή ζύμη, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της χώρας. Αντλεί τις ρίζες της στις βαθύτερες παραδόσεις της γαλλικής γης. Κι όμως το βραβείο καλύτερης μπαγκέτας το πήρε πρόσφατα ένας Γάλλος τυνησιακής καταγωγής.
Ο Τυνήσιος Ridha Khedher , πήρε την περασμένη Τετάρτη το Βραβείο καλύτερης μπαγκέτας γιατί «κατόρθωσε να διατηρήσει και να αναπτύξει την παράδοση της μπαγκέτας του Παρισιού».
Αυτό το βραβείο επιτρέπει στον άξιο αρτοποιό, ιδιοκτήτη της αρτοποιίας «Στον Παράδεισο του Λιχούδη» να τροφοδοτεί το Προεδρικό Μέγαρο με ψωμί για ένα χρόνο.
Ηλικίας 40 ετών, ο Ρίντχα Κεντέρ κατάγεται από μια οικογένεια του Καϊρουάν της Τυνησίας. Ο ίδιος δηλώνει πανευτυχής για το βραβείο και εξηγεί την πρωτιά του λέγοντας ότι δούλεψε πολύ σκληρά 25 χρόνια. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι άρχισε να πρωτοδουλεύει σε αρτοποιείο σε ηλικία 15 ετών.
Μετά την προβολή του σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του βραβείου ο Κεντέρ ομολογεί ότι του έκαναν προτάσεις να ανοίξει καταστήματα στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία και ότι οι πρεσβείες της Τυνησίας του ζήτησαν να τις τροφοδοτεί με ψωμί. Το όνειρό του είναι να δημιουργήσει μια αλυσίδα με φούρνους στην Τυνησία και να μεταφέρει και στη χώρα του τους διαγωνισμούς γαλλικής μπαγκέτας.




