Άγριο παρασκήνιο με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα - iefimerida.gr

Άγριο παρασκήνιο με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έντονο είναι το παρασκήνιο της έλευσης των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα είναι η συνάντηση τους με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πήρε χθες εξουσιοδότηση από τη Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο να χειριστεί προσωπικά όλες τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου.Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, από τη Τρίτη που ήρθε το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας στην Αθήνα, έβαλε στο μικροσκόπιο όλες τις προσθήκες και τις αλλαγές που έγιναν στο Μεσοπρόθεσμο τις τελευταίες εβδομάδες, αμφισβητώντας επί της ουσίας τη δημοσιονομική απόδοση πολλών εκ των μέτρων που συμπεριλήφθησαν στο σχετικό νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου. Συγκεκριμένα, από τις 23 Μαΐου που ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις και τον βασικό όγκο των μέτρων της περιόδου 2011- 2015, έως τις 10 Ιουνίου που κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο, μεσολάβησαν πολλά. Κατ' αρχήν εξειδικεύθηκαν μέτρα ύψους 1,6 δισ ευρώ που ήταν στον "αέρα", ενώ έγιναν πολλές και σημαντικές αλλαγές στο διορθωτικό φορολογικό "πακέτο" με κυριότερη αυτή της αντικατάστασης του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου από την επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Όλα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συν τοις άλλοις θεωρήθηκε υπερεκτιμημένη η απόδοση των φορολογικών μέτρων έως το 2015 (κάτι παραπάνω από 9 δισ ευρώ) σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις περί 7,6 δισ ευρώ. Οι πληροφορίες που έφταναν, δε, στα δημοσιογραφικά γραφεία μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφεραν ότι έρχονται πρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως και η επαναφορά του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου, προκειμένου να "κλείσει" η συμφωνία με τη Τρόικα, καθώς στη περίπτωση αμφισβητήσεων ήταν προφανές ότι κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα όλος ο προγραμματισμός εν όψει της 5ης δόσης.

Η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι "κινούμαστε μέσα στις οροφές του Μεσοπρόθεσμου", κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην αλλάζει ο στόχος για επιπλέον 6,4 δισ ευρώ προκειμένου να πιάσουμε τον φετινό στόχο του Ελλείμματος, αλλά ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί η "συνταγή" κυρίως όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, πάντως, σήμερα κι αφού ενημερωθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της Τρόικας, για να καταλήξουν και στο Μεσοπρόθεσμο αλλά και στο κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου...

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, ο Εφαρμοστικός Νόμος θα κοινοποιηθεί σε όλα τα κόμματα τη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα περάσει για 2η ανάγνωση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και τη Τρίτη. Ο Εφαρμοστικός θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, τη Τρίτη θα περάσει από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το EUROGROUP για να εκταμιευθεί η 5η δόση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ