Ομόφωνα ενέκριναν -μια και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων- τα μέλη της κυβέρνησης τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο, που παρουσιάστηκε από τον Ευ.Βενιζέλο στο υπουργικό συμβούλιο και επεξηγεί το μεγαλύτερο μέρος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Άλλωστε, αν δεν επρόκειτο περί αυτού και επεξηγούσε ένα μικρό μέρος, "κάποιοι θα μας κατηγορούσαν ότι αφήνουμε τα δύσκολα για μετά και προετοιμάζουμε το κλίμα για εκλογές", όπως έλεγε αργότερα κυβερνητικός παράγοντας.
Τη συνεδρίαση 'άνοιξε' ο Ευ.Βενιζέλος, ζητώντας την απόλυτη στήριξη των συναδέλφων του, μπροστά σε μία 'δύσκολη διαπραγμάτευση' με την τρόικα, όπως είπε, κατά την οποία "πολλά είναι ανοιχτά", χωρίς να εξηγήσε ποια είναι αυτά, αν και παραδέχθηκε ότι μέτρα ύψους 3,8 δις (από τα 6,4 δις που απαιτούνται για φέτος) είναι 'στον αέρα', με την τρόικα να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους. Του δόθηκε λοιπόν πλήρης εξουσιοδότηση να κάνει 'όλους τους αναγκαίους χειρισμούς' για την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, που αποστέλλεται την Παρασκευή στα κόμματα και έρχεται την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. "Καμία έκπτωση στους δημοσιονομικούς στόχους", ζήτησε ο πρώην 'τσάρος' και νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για να πάρει την απάντηση του διαδόχου του στην πλατεία Συντάγματος ότι "συμφωνώ, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και την κοινωνική δικαιοσύνη", μιλώντας μάλιστα για "δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που δεν θα αντιμετωπίζει τα πράγματα αποσπασματικά"... Εναλλακτική πρόταση,κατέθεσε ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ζητώντας την φορολόγηση της Εκκλησίας και των 'εχόντων', φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα αντίστοιχα μέτρα που είχαν πάρει μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ο Ελ.Βενιζέλος και Ν.Πλαστήρας.
Στην ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Τρίτης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως "αποτελεί επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης, εθνικής προσπάθειας" για τη 'σωτηρία και την αλλαγή της χώρας'. Μιλώντας για 'μάχη' στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, διαβεβαίωσε πως "ξέρουμε πού πάμε", τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που εφαρμόζουμε ως το 2013". Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει", παρά την 'καταστροφολογία και την μιζέρια ορισμένων'. Παραδέχθηκε πάντως, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Νωρίτερα άλλωστε επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ά.Μέρκελ,τους προέδρους Γαλλίας Ν.Σαρκοζί και Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο και τους πρωθυπουργούς Φινλανδίας Γ.Κατάινεν και Σλοβακίας Ι.Ραντίκοβα.
Νωρίτερα, στην παρθενική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου δόθηκε και 'όρκος σιωπής' από τους υπουργούς, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η στάση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο. Στο αποψινό επίσημο δείπνο θα συζητηθούν η κρίση στην ευρωζώνη, το ελληνικό ζήτημα συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμοτήτων που καταγράφονται στα συμπεράσματα του Eurogroup (όπως η οργάνωση της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους), καθώς και η προοπτική της νέας δανειοδότησης της Ελλάδας.
Μπροστά στον κίνδυνο στη Σύνοδο Κορυφής -όπου μεταβαίνουν σήμερα οι κ.κ.Γ.Παπανδρέου, Ευ.Βενιζέλος, Στ.Λαμπρινίδης και Η.Μόσιαλος- να μη ληφθεί καμία τελική απόφαση για την χώρα, αν και στα συμπεράσματα θα γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν αργότερα ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση τώρα είναι "να προχωρούν και να συζητιούνται τα θέματα". Παράλληλα έχει αποφασίσει να χαμηλώσει τους τόνους, ώστε να είναι πειστική και να 'μην εκνευρίζονται οι εταίροι μας' κατά δήλωση των ιδίων. "Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι δεν οδηγούν σε βελτίωση της θέσης μας", έλεγαν, κατεβάζοντας τον πήχη.