Την πρώτη ιστοσελίδα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Ιστού ανέλαβε να αναβιώσει η ομάδα του CERN με αφορμή τα γενέθλια του World Wide Web που στις 30 Απριλίου έκλεισε τα 20 του χρόνια.
Στις 30 Απριλίου 1993 το CERN ανακοίνωνε ότι τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) θα είναι ελεύθερα και ανοιχτά σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ομάδας που έτρεχε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, Τιμ Μπέρνερ, ανακοίνωνε πριν από 20 χρόνια πως το πρόγραμμα που θα συνδέει τους υπολογιστές όλου του κόσμου μεταξύ τους θα είναι ένα ελεύθερο και ανοιχτό για όλους.
Με αφορμή, λοιπόν, τα γενέθλια, οι ερευνητές του ευρωπαϊκού οργανισμού ανέλαβαν να αναβιώσουν την πρώτη ιστοσελίδα που «ανέβηκε» στον Παγκόσμιο Ιστό και μάλιστα με το αρχικό της URL.
Η εκδοχή της ιστοσελίδας η οποία επανεκδίδεται σήμερα είχε κατασκευαστεί το 1992. Οι ερευνητές του CERN λένε πως αυτή η σελίδα είναι η παλαιότερη που μπορούν να βρουν, ωστόσο, συνεχίζουν την ερευνά τους προκειμένου να διαπιστώσουν το εάν υπάρχει και παλαιότερη αυτής.
H ιστοσελίδα αυτή ονομαζόταν Tim Berners-Lee info.cern.ch και αναπτύχθηκε ξανά από το μηδέν βάσει των διαθέσιμων αρχείων που βρέθηκαν στους servers του CERN. Ηδη έτοιμη είναι η πρώτη του σελίδα, αλλά για να αναβιώσει πλήρως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα απαιτείται αρκετή δουλεία ακόμη. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να επαναφέρουν σε ζωή τους υπολογιστές NeXT που φιλοξενούσαν την ιστοσελίδα
Το World Wide Web, ο Παγκόσμιος Ιστός, γνωστός και ως www, w3 ή απλά Ιστός, δεν θα πρέπει να συχγέεται με το Ιντερνετ, το οποίο απαιτεί αποτελεί υποδομή για να τρέξει ο Ιστός.
Σύμφωνα με το BBC η απόφαση να ανασυσταθεί η πρώτη ιστοσελίδα ήταν διεθνής. Το προσωπικό του CERN επιθυμούσε να αναβιώσει το αυθεντικό πνεύμα πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός. Η πρωταρχική ιδέα, λοιπόν, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ήταν να δημιουργηθεί ένας «χώρος» στον οποία θα είχαν πρόσβαση όλοι, δίκαια και ισότιμα, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που δημιουργήθηκε επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν αλλαγές και να γράφουν κατευθείαν στις ιστοσελίδες.
Επισκεφθείτε την πρώτη ιστοσελίδα που κατασκευάστηκε στην Ισορία στη διεύθυνση: info.cern.ch.