Βαμμένη με αίμα η προεκλογική περίοδος στο Πακιστάν – Νεκρός υποψήφιος από πυρά αστυνομικών - iefimerida.gr

Βαμμένη με αίμα η προεκλογική περίοδος στο Πακιστάν – Νεκρός υποψήφιος από πυρά αστυνομικών

Βαμμένη με αίμα η προεκλογική περίοδος στο Πακιστάν – Νεκρός υποψήφιος από πυρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στο Πακιστάν όπου στις 11 Μαΐου θα διεξαχθούν οι τοπικές και εθνικές εκλογές, ωστόσο, από τις αρχές Απριλίου έχουν σημειωθεί αμέτρητες συγκρούσεις και επιθέσεις εναντίον υποψηφίων ή πολιτικών κομμάτων με αποκορύφωμα το σημερινό θάνατο ενός ανεξάρτητου υποψήφιου έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Ο Άμπντουλ Φάτεχ Μάγκσι, ανεξάρτητος υποψήφιος που φιλοδοξούσε να εκλεγεί βουλευτής της ταραγμένης επαρχίας Μπαλουτσιστάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε σωματοφύλακές του και άνδρες των δυνάμεων της αστυνομίας.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας απαίτησαν ο Άμπντουλ Φάτεχ Μάγκσι και οι φρουροί του να σταματήσουν στο σημείο ελέγχου, αλλά αρνήθηκαν. Η αστυνομία άνοιξε πυρ. Ο Μάγκσι και δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άκμπαρ Χουσάιν Ντουράνι, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης του κρατιδίου.

«Άλλοι δύο φρουροί του τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ντουράνι, ο οποίος επισήμανε πως οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας ανακάλυψαν δύο εκτοξευτήρες ρουκετών στα αυτοκίνητα της συνοδείας του πολιτικού.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων από τις 11 Απριλίου έχουν ήδη σκοτωθεί 61 άνθρωποι σε επιθέσεις εναντίον υποψηφίων ή πολιτικών κομμάτων που κατεβαίνουν στις εθνικές και τοπικές εκλογές της χώρας.
Την ευθύνη για την πλειονότητα αυτών των επιθέσεων έχει αναλάβει το κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν που αντιτίθεται τις εκλογές και τα κοσμικά κόμματα.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αρχές του Πακιστάν να ερευνήσουν τα επεισόδια προεκλογικής βίας, που περιορίζουν την δυνατότητα ορισμένων κομμάτων να οργανώσουν δημόσιες συγκεντρώσεις.

Διχάζει η επιστροφή Μουσάραφ στη χώρα - Ισόβια εκτός εκλογών ο πρώην πρόεδρος

Δικαστήριο του Πακιστάν επέβαλε σήμερα στον πρώην πραξικοπηματία και πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ ισόβια απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές, εκτροχιάζοντας την προσπάθειά του να ανακτήσει πολιτική επιρροή κερδίζοντας μια έδρα στη βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της χώρας αυτής κηρύσσει έναν πολίτη της αποκλεισμένο δια βίου από την συμμετοχή σε εκλογές.

Ο πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων επέστρεψε στη χώρα τον περασμένο μήνα έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αυτοεξορίας για να λάβει μέρος στις εκλογές της 11ης Μαΐου, όμως στελέχη εκλογικών επιτροπών απέρριψαν την υποψηφιότητά του λόγω των δικαστικών διώξεων σε βάρος του.

Το εφετείο της Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απέρριψε την προσφυγή του 69χρονου Μουσάραφ εναντίον του εξοστρακισμού του από την πολιτική. Ο πρόεδρος του εφετείου Ντοστ Μοχάμαντ Χαν απαγόρευσε στον Μουσάραφ να εκλεγεί στη βουλή, απορρίπτοντας την προσφυγή του.

«Ο πρώην δικτάτορας διέταξε να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό ανώτατοι δικαστικοί και ανέστειλε δύο φορές την ισχύ του Συντάγματος της χώρας», ανέφερε ο Χαν κατά την ανάγνωση της απόφασής του.

Αντί να δημιουργήσει, όπως ήλπιζε, μια λαϊκή βάση, η επάνοδος του Μουσάραφ στο έδαφος του Πακιστάν είχε αρνητική έκβαση για τον ίδιο. Έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας που συνελήφθη στην ιστορία της ασιατικής χώρας την Παρασκευή, όταν αστυνομικοί τον έθεσαν υπό κράτηση.

Την 20ή Απριλίου, ένα δικαστήριο παρέτεινε την περίοδο κράτησης του Μουσάραφ για δύο εβδομάδες, μια περίοδο που θα ολοκληρωθεί την 4η Μαΐου—καθώς οι δικαστικοί σχεδιάζουν να προσαγάγουν τον πρώην δικτάτορα σε δίκη για την καταστολή των ανώτατων δικαστικών επί των ημερών του στην εξουσία.

Ένα ειδικό δικαστήριο για υποθέσεις τρομοκρατίας εξάλλου στην πόλη του στρατού, το Ραβαλπίντι, διέταξε ο Μουσάραφ να παραμείνει υπό κράτηση για 14 ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την κατηγορία ότι δεν παρείχε επαρκή ασφάλεια στην πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο πριν από την δολοφονία της, το 2007.

Η προθεσμία αυτή —την 14η Μαΐου— σημαίνει ότι ο Περβέζ Μουσάραφ θα περάσει την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στη φυλακή.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται μια διαδικασία-κλειδί σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του Πακιστάν να αποτινάξει την κληρονομιά δεκαετιών διακυβέρνησης από στρατιωτικά καθεστώτα, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση ολοκλήρωσε κανονικά τη θητεία της.

Επικρατέστερος νικητής στις εκλογές θεωρείται ο Ναουάζ Σαρίφ, ο πολιτικός τον οποίο είχε ανατρέψει ο Μουσάραφ προβαίνοντας σε πραξικόπημα το 1999.

Ο Μουσάραφ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες σχετικά με τον θάνατο ενός αυτονομιστή ηγέτη στην επαρχία Μπαλουτσιστάν. Αρνείται κάθε ανάμιξή του.

Ο σημερινός πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Ιφτιχάρ Τσόντρι είχε εμπλακεί προσωπικά σε σύγκρουση με τον Μουσάραφ, που τον είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά του το 2007, όταν αντιτάχθηκε στην προσπάθεια του στρατηγού να παραμείνει στην εξουσία. Αργότερα αποκαταστάθηκε.

Ο στρατός νεμόταν την εξουσία στο Πακιστάν για πάνω από τα μισά χρόνια της 66ετούς ιστορίας του, μέσω πραξικοπημάτων ή στα παρασκήνια. Το επιτελείο καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ακόμη κι όταν κυβερνούν πολιτικοί.

Όμως η σημερινή ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αναμιγνύεται λιγότερο —ή λιγότερο εμφανώς— στην πολιτική, επιλέγοντας να αφήνει τους πολιτικούς να επικρίνονται για τις αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ