Μια εξαιρετικά οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αναφέρει η ανακοίνωση:
Στη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την οργή του για τις απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του.
Υπογράμμισε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί διαλύει το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Τα σχετικά δημοσιεύματα στοχεύουν στην ηθική απαξίωση του Γιώργου Παπανδρέου, με ανήθικες πρακτικές.
Πρακτικές που μετατρέπουν σε δήθεν "μαύρη τρύπα" τις γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ -τη στιγμή που και άλλα κόμματα έχουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα να επιδείξουν- ή σχεδόν δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το κόστος ενός ταξιδιού του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ενώ, σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός ότι, τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές.
Όσοι συνεργούν στην παραγωγή και αναπαραγωγή των ανήθικων χαλκευμένων διαρροών και των ψευδών, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Την ώρα που καταρρέουν όλα τα σενάρια συνωμοσίας που στήθηκαν για να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι μεταφέρουν αυτά τα νοσηρά σενάρια στο εσωτερικό του Κινήματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το βάρος της ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταστεί δυνατό, να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία της χώρας και να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, πάντα στην υπηρεσία της Πατρίδας και της Δημοκρατικής Παράταξης.
Αγωνίστηκε με αρχές και αξίες, όπως αυτή της διαφάνειας, για την οποία πάλεψε από την πρώτη στιγμή να εμπεδώσει και στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ σήκωσαν στην πλάτη τους το τεράστιο βάρος μιας ηράκλειας προσπάθειας που κράτησε τη χώρα ζωντανή.
Προσπάθεια που, πλέον, έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς που πριν την κατήγγειλαν.
Συνάντηση σε έντονο κλίμα με Βενιζέλο
Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν για 50 λεπτά στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με αφορμή τη μαύρη τρύπα στα Ταμεία της Ιπποκράτους.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε ενοχλημένος από στελέχη που ανήκουν στο «παπανδρεϊκό» μπλοκ και όπως είπε αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του κινήματος, αδειάζοντας τους Μιχάλη Καρχιμάκη και Γιώργο Πεταλωτή, οι οποίοι πριν από τη συνάντηση είχαν εξαπολύσει επίθεση κατά της Ιπποκράτους.
Με καρφιά απάντησε ο Βενιζέλος
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να συνεργαστούν όλοι με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών, δείχνοντας ουσιαστικά τον πρώην γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η συνεργασία αυτή θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά και το κόστος του ταξιδιού του στην Κόστα Ρίκα, που φέρεται να στοίχισε 200.000 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με το smartpost ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε «δεν είμαι γραφείο ταξιδίων για να ξέρω πόσο κοστίζουν τα ταξίδια» και υποστήριξε πως το συγκεκριμένο ταξίδι κόστισε μόλις 20.000 ευρώ.
Φυσικά από τη συνάντηση των δύο ανδρών δεν απουσίαζε ούτε η λίστα Λαγκάρντ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκφράζει την ενόχλησή του και να μιλά για «τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν δυστυχώς ρόλο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012» όπως είπε, «φωτογραφίζοντας» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.
Τι αναφέρει η Ιπποκράτους
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από το Γιώργο Παπανδρέου να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε αναγκαία τη συνάντηση, λόγω της απουσίας του Γ. Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό.
Πρώτο αντικείμενο συζήτησης ήταν η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης καθώς και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ιδίως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
Ένα βασικό θέμα συζήτησης ήταν η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.
Ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκ) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. –που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες.
Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Βενιζέλου, πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θα ζητηθεί από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν και τα θέματα που συνδέονται με την «λίστα Λαγκάρντ» και την κατάρρευση της πολιτικής σκευωρίας που οργάνωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν δυστυχώς ρόλο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012.
Επειδή ο κ. Παπανδρέου τις ημέρες του Πάσχα θα επισκεφθεί την Πάτρα συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε σχέση με τους οδικούς άξονες και ιδίως την Ολυμπία Οδό, που πρέπει να ολοκληρωθεί και για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη και τους πολίτες.