Ετοιμάζονται να μας ράψουν το... κοστούμι οι Ευρωπαίοι, δρομολογώντας όσο πιο προσεκτικά μπορούν τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο «πακέτο» στήριξης, έχοντας, πλέον, κατά νου ότι θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουν όσες τράπεζες- κυρίως τις ελληνικές- βρεθούν εκτεθειμένες απέναντι στο «πιστωτικό γεγονός» που συνεπάγεται η διακράτηση τίτλων. Νεώτερα τηλεγραφήματα αναφέρουν ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Οίκους Αξιολόγησης για το πώς θα αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» στη περίπτωση διακράτησης των ελληνικών τίτλων.
Μετά το τηλεγράφημα του REUTERS που αποκάλυπτε επιστολή- πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης σε ιδιώτες επενδυτές- κυρίως τράπεζες μεταξύ των οποίων οι ALLIANZ, COMMERZBANK, HVB- προκειμένου να συζητήσουν τις εναλλακτικές βοήθειας προς την Ελλάδα, υπήρξε «βροχή» ανάλογων δημοσιευμάτων, που όχι απλώς επιβεβαιώνουν τη συνάντηση αυτή, αλλά βάζουν στο «παιχνίδι» και την ελληνική Κυβέρνηση! Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες συναντήσεις γίνονται μεταξύ Κυβερνήσεων και τραπεζών, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, όπου στο τραπέζι έχουν καθίσει και ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αποκλειστικό της άρθρο η γερμανική HANDELSBLATT, αναφέρει ότι ήδη οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από το IIF (Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών) να αναζητήσει τη δυνατότητα μετακύλισης (rollover) των ελληνικών ομολόγων, ενώ και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του άτυπου EUROGROUP ανέφερε ότι «διεθνή φόρα» θα πρέπει να εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου επιβεβαίωσε ότι συμμετέχει εδώ και καιρό σε συζητήσεις και επαφές με αρκετά από τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής Κυβέρνησης!
Σε ανάλογο άρθρο της η WALL STREET JOURNAL αναφέρεται στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών για τη συμμετοχή τους στο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένεται κάποια λύση σε αυτή τη συνάντηση. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών Μ. Κέμμερ, στις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος Χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να προσφερθούν κίνητρα, όπως εγγυήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Κέμμερ, η έκθεση των γερμανικών τραπεζών υπολογίζεται στα 10- 20 δισ ευρώ...