Λιμπεράτσε: Ο αφόρητα κιτς ομοφυλόφιλος διασκεδαστής, πρόδρομος των drag shows [εικόνες, βίντεο] - iefimerida.gr

Λιμπεράτσε: Ο αφόρητα κιτς ομοφυλόφιλος διασκεδαστής, πρόδρομος των drag shows [εικόνες, βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάρτυρες της φυσικής παρουσίας του στο χώρο υποστηρίζουν πως υπήρξε τόσο φρικαλέα, ασύγκριτα, ανείπωτα, απαράμιλλα, ακραία, αχώνευτα, υπερβολικά, ασύλληπτα, αδιανόητα κιτς που δεν μπορούσαν παρά να στέκονται άφωνοι και να κοιτάζουν αποσβολωμένοι αυτό το κινούμενο τσίρκο, με το πρόσωπο παστωμένο από τα αλλεπάλληλα στρώματα πούδρας και τους τόνους αρώματος να δημιουργούν μία σχεδόν ορατή πυκνή ζώνη, την οποία μπορούσες να κόψεις στη μέση με μαχαίρι.

Πρόδρομος της αισθητικής των drag shows, σε μία εποχή κατά την οποία η ομοφυλοφιλία και η γενικότερη «σύγχυση» των φύλων αποτελούσε ακόμη ταμπού για την αμερικανική κοινωνία, ο πολωνο-ιταλικής καταγωγής Βαλεντίνο Λιμπεράτσε (1919-1987), γνωστός με το απλό Λιμπεράτσε, υπήρξε ικανότατος πιανίστας και τραγουδιστής που επί τέσσερις δεκαετίες προσέλκυε – άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό – το δημόσιο και παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις εξτραβαγκάνζες του.

Άφησε πίσω του αξιομνημόνευτου κιτς κονσέρτα, δίσκους, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 εθεωρείτο και ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος διασκεδαστής στον κόσμο.

Σε ολόκληρη τη ζωή του αρνιόταν πεισματικά τις κατηγορίες των ΜΜΕ για ομοφυλοφιλία, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά μηνύσεις για συκοφαντία και ψευδείς κατηγορίες, έως ότου απεβίωσε το 1987 εξαιτίας ασθένειας σχετιζόμενης με τον ιό του AIDS.

Αφορμή γι' αυτή τη συνοπτική αναφορά η νέα τηλεταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με τίτλο «Βehind the Candelabra» που θα προβληθεί στο HBO, στην οποία ο Μάικλ Ντάγκλας «κεντάει» ως Λιμπεράτσε, όπως και ο Ματ Ντέιμον, ο οποίος υποδύεται τον κατά 39 χρόνια μικρότερο, κρυφό (αλλά γνωστό στο παρασκήνιο) παρτενέρ τού Λιμπεράτσε.

Η ταινία αποτυπώνει την ιστορία του performer, όπως την αποτύπωσε ο εραστής του Σκοτ Θόρσον στο βιβλίο του «Βehind the Candelabra» (που δανείζει και τον τίτλο στην ταινία).

Η πρεμιέρα της τηλεταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαϊου, αλλά δεν αποκλείεται οι Ντέιμον και Ντάγκλας να βάλουν τις γούνες και τα φαντεζί κοστούμια τους λίγο νωρίτερα στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ