Μια αφρικανή έγινε υπουργός και προκαλεί την Ιταλία με την καταγωγή της - iefimerida.gr

Μια αφρικανή έγινε υπουργός και προκαλεί την Ιταλία με την καταγωγή της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη «μαύρη υπουργός» της χώρας; Ή μήπως καλύτερα «η πρώτη έγχρωμη» που αναλαμβάνει τέτοιο πόστο; Η Σεσίλ Κιένζε άθελά της έφερε σε δύσκολη θέση τους Ιταλούς δημοσιογράφους, που προσπαθούσαν να την περιγράψουν, όταν ο Ενρίκο Λέττα ανακοίνωσε το όνομά της στους συνεργάτες του για τη νέα κυβέρνηση. Η ίδια η Κιένζε έδωσε τη λύση στους δημοσιογράφους. «Είμαι μαύρη και είμαι Ιταλο-Κονγκολέζα», είπε η υπουργός Κοινωνικής Ένταξης των μεταναστών, δίνοντας τον... ορισμό του εαυτού της στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ακόμη και κατά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης υπήρξε μία στιγμή αμηχανίας σχετικά με την Κιένζε. Την προκάλεσε η απορία για το πώς προφέρεται το όνομά της. Ο άνθρωπος που ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να ανακοινώνει τα ονόματα των υπουργών, χαμηλόφωνα προσπαθούσε να προλάβει το λάθος. Ρωτούσε αν το όνομά της είχε ιταλική ή γαλλική προφορά, όπως και τελικά την ανακοίνωσε, με την Κιένζε να μην δείχνει πως ενοχλείται.

Άλλωστε, από ό,τι φαίνεται από τα πρώτα 24ωρα ανάληψης των καθηκόντων της, η επιμονή και η ανοχή θα της χρειαστούν ως όπλα, καθώς δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις για την επιλογή της. Και παρότι η κυβέρνηση περιλαμβάνει μία ακόμη πολιτογραφημένη Ιταλίδα, δεν υπήρξαν αντίστοιχες «φωνές» για την γεννημένη στην Γερμανία Τζοσέφα Ίντεμ.

Η 49χρονη Κιένζε γεννήθηκε στο Κονγκό και μετανάστευσε στην Ιταλία το 1983 προκειμένου να σπουδάσει. Αφού πήρε το πτυχίο της στην ιατρική της Ρώμης, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Μόντενα για την ειδικότητα στην Οφθαλμιατρική. Από εκεί ξεκίνησε το 2004 να ασχολείται με τα κοινά, όταν εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, ενώ σύντομα άρχισε να αναπτύσσει δράσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μεταναστευτικά ζητήματα.

Πλέον, έχει ήδη αρχίσει να δέχεται «χτυπήματα», αυτή τη φορά ως υπουργός. Μέλη της Λέγκας του Βορρά έκαναν ρατσιστικά σχόλια στο facebook, ενώ η Κιένζε δέχθηκε φραστική επίθεση έξω από ένα κατάστημα. Υπήρξαν όμως και άνθρωποι που έσπευσαν να επικροτήσουν την εκλογή της, με τον κόσμο του ποδοσφαίρου να τάσσεται στο πλευρό της 49χρονης.

«Είναι ευκαιρία να δούμε τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Η επιλογή αυτή θα ανοίξει το μυαλό των ανθρώπων και θα τους ενθαρρύνει να ακούσουν», είπε για την υπουργοποίηση της Κιένζε ο Τσεζάρε Πραντέλι, ομοσπονδιακός προπονητής ποδοσφαίρου της Ιταλίας και γνωστός πολέμιος του ρατσισμού.

Η νέα υπουργός είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που προωθούσαν τη μεταρρύθμιση στην Ιταλία σχετικά με τις διατάξεις για την απόκτηση της υπηκοότητας. Έως τώρα, μόνο τα παιδιά Ιταλών που γεννιούνται στη χώρα θεωρούνται απευθείας πολίτες της. Τα παιδιά που αποκτούν οι μετανάστες στην Ιταλία θα πρέπει να περιμένουν έως τα 18α γενέθλιά τους.

Από τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τι σημαίνει αυτό είναι και ο Μάριο Μπαλοτέλι, γεννημένος στην Ιταλία από Γκανέζους μετανάστες. «Η τοποθέτησή της είναι ένα τεράστιο βήμα για μία πιο πολιτισμένη ιταλική κοινωνία, περισσότερο υπεύθυνη», είπε ο σταρ της Μίλαν για την Κιένζε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ