Ο Τζέισον Κόλινς έσπασε το ταμπού της ομοφυλοφιλίας στο μαγικό κόσμο του NBA - iefimerida.gr

Ο Τζέισον Κόλινς έσπασε το ταμπού της ομοφυλοφιλίας στο μαγικό κόσμο του NBA

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το απλό, το άμεσο, είναι και το πιο δυνατό. «Είμαι 34 χρονών σέντερ στο NBA. Είμαι μαύρος και είμαι γκέι». Με δύο προτάσεις, ο Τζέισον Κόλινς, ο παίκτης των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς είπε την ιστορία της ζωής του στο καινούριο τεύχος του Sports Illustrated.

Σε έναν χώρο που μυρίζει... βαρβατίλα και τεστοστερόνη όπως το ΝΒΑ ή γενικότερα ο αθλητισμός, η ομοφυλοφιλία είναι ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού. Ολοι αναρωτιούνται πως γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ ή των λοιπών ανδρικών σπορ να μην υπάρχουν «κρούσματα» ομοφυλοφιλίας κι όλοι ενδόμυχα ξέρουν την απάντηση. Πρόκειται για ένα «κρυφτό» ταυτότητας.

«Ευχόμουν να μην είμαι σαν το παιδί στην τάξη που σηκώνει το χέρι και λέει «είμαι διαφορετικός». Αν όλα γίνονταν όπως τα ήθελα, κάποιος άλλος θα το είχε ήδη κάνει. Από τη στιγμή, που κανείς δεν τολμά, όμως, είμαι εγώ αυτός που σηκώνω το χέρι», έγραψε ο Τζέισον Κόλινς στο διάσημο αθλητικό περιοδικό.

Ο Κόλινς θεωρείται από τους πιο σκληρούς παίκτες στο ΝΒΑ. Από εκείνους που είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν, να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για να λάβουν τα εύσημα οι συμπαίκτες τους. Γι αυτό το παρατσούκλι του ήταν «ο επαγγελματίας των επαγγελματιών». Στα 34 του χρόνια θέλει να συνεχίζει να παίζει το άθλημα που αγαπά από μικρό παιδί, αλλά δεν νιώθει πια την ανάγκη να κοροϊδεύει τον εαυτό του και τον κόσμο για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

«Είμαι σε μια φάση της ζωής μου, στην οποία μπορώ να κάνω σχεδόν ό,τι θέλω κι αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ. Εχω ακόμα αρκετά να προσφέρω. Οι προπονητές και οι εκάστοτε συμπαίκτες μου το αναγνωρίζουν. Παράλληλα, αυτό που θέλω είναι να είμαι αυθεντικός και ειλικρινής».

Η δημόσια παραδοχή του Κόλινς σήκωσε πολύ κουβέντα στην πουριτανική Αμερική, όπου ελάχιστοι αθλητές τολμούν να μιλήσουν ανοικτά για την σεξουαλική διαφορετικότητά τους. Του Κόλινς είχε προηγηθεί τον προηγούμενο μήνα ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρόμπι Ρότζερς, ενώ σύμφωνα με δήλωσε του συνήγορου υπεράσπισης των γκέι και παίκτη του αμερικάνικου φούτμπολ Μπρένταν Αγιανμπαντέχο, το προσεχές διάστημα άλλοι τέσσερις παίκτες του NFL πρόκειται να παραδεχτούν ανοικτά πως είναι γκέι.

Ο Τζο Κένεντι τον έκανε να πάρει την απόφαση

Στο κείμενό του ο Κόλινς επισημαίνει, ακόμα, πως άρχισε να σκέφτεται να παραδεχτεί την ιδιαίτερότητά του κατά τη διάρκεια του lock out του 2011, αλλά πήρε την απόφαση τον περασμένο χρόνο όταν ο γνωστός πολιτικός Τζο Κένεντι, ο πρώην συγκάτοικός του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, του είπε πως είχε μόλις παρελάσει στο Gay Parade της Βοστώνης. «Δεν ζήλευα συχνά, αλλά αυτό που μου είπε ο Τζο με γέμισε φθόνο. Ημουν περήφανος για εκείνον, αλλά θυμωμένος με τον εαυτό μου».

Η δήλωση του Κλίντον

Θέση για το θέμα του Τζέισον Κόλινς έκανε και ο Μπιλ Κλίντον, αφού η κόρη του η Τσέλσι είναι πολύ καλή φίλη του 34χρονου μπασκετμπολίστα. «Τον ξέρω από το κολέγιο», είπε ο πρώην πλανητάρχης και συνέχισε: «Η ανακοίνωσή του είναι μια σημαντική στιγμή στον επαγγελματικό αθλητισμό. Είναι η ειλικρινής δήλωση ενός άνδρα που δεν θέλει τίποτα παραπάνω από αυτό που όλοι μας ψάχνουμε. Να μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, να κάνουμε τη δουλειά μας, να προσέχουμε την οικογένειά μας και να προσφέρουμε στην κοινωνία. Ελπίζω όλοι και ειδικότερα οι συμπαίκτες του στο ΝΒΑ και τα MME να συνεχίσουν να τον στηρίζουν και να του δείξουν τον σεβασμό που έχει κερδίσει μέσα στο γήπεδο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ