Στη Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται μεθοδικά ώστε το συνέδριο του κόμματος στις 27 Ιουνίου να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επανεκκίνησης της ιστορίας του κόμματος, κάτι αντίστοιχο με το περιβόητο συνέδριο της Χαλκιδικής τη δεκαετία του '70.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για την ουσιαστική επανίδρυση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974.
Στόχος του, όπως λένε στενοί του συνεργάτες στη λεωφόρο Συγγρού είναι να περάσουν ισχυροί συμβολισμοί και σε συνδυασμό με τα συνθήματά του να δώσουν εικόνα ισχυρού κόμματος και ισχυρού ηγέτη που εργάζονται για την ανάταση της χώρας με πανστρατιά δυνάμεων χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.
Ο βασικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι να σηματοδοτήσει τον πανεθνικό συναγερμό για τη σωτηρία της Ελλάδας. Ηδη, υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση ομογενών με στόχο να παρευρεθούν σε αυτό το συνέδριο πρόσωπα, όχι κατ΄ ανάγκη μέλη της Νέας Δημοκρατίας από κάθε γωνιά της υφηλίου, όπου υπάρχουν Ελληνες και έτσι να δοθεί η αίσθηση της πανστρατιάς που θα σώσει την Ελλάδα.
Παράλληλα, ένα από τα συνθήματα που θα αρχίσουν να ακούγονται όλο και περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες είναι το «οδοιπορικό στην κοινωνία».
Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει και μέσα από τις προσυνεδριακές της διαδικασίες να δείξει ότι βρίσκονται και πάλι κοντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού και να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση.
Μέσα σε 1.000 μέρες
Χαρακτηριστική μάλιστα των προθέσεων που έχουν οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας είναι η ομιλία του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο προσυνέδριο της Λαμίας, το Σαββατοκύριακο.
«Εχουμε τη φιλοδοξία να τ΄ αλλάξουμε όλα μέσα στο κόμμα σε 300 μέρες για να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό να αλλάξει την Ελλάδα σε 1.000 μέρες», υπογράμμισε.
Και κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Δ. «να δώσουν τη μάχη των ιδεών. Μια μάχη που χάσαμε τη δεκαετία του '70 και '80 και οφείλουμε τώρα να την ξανακερδίσουμε...».
Αυτό το οποίο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την πολιτική στόχευση του Αντώνη Σαμαρά είναι η αναφορά του στο πολιτικό εύρος της Ν.Δ.: «Από την παραδοσιακή Δεξιά έως την παραδοσιακή Αριστερά» όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερο κόμμα στο οποίο όμως χρειάζονται αλλαγές δομών.»
Τι αλλάζει και πώς
Οι αλλαγές αυτές, αποτελούν ήδη στοιχείο έντονης συζήτησης στο επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το iefimerida.gr ο κ. Σαμαράς προς το παρόν συγκεντρώνει εισηγήσεις κάθε είδους και μορφής. Ακούει ακόμη και απόψεις ορισμένων που μοιάζουν ουτοπικές, όπως το να διαλυθούν όλες οι κομματικές οργανώσεις και να ξαναφτιαχτούν από την αρχή.
Ταυτόχρονα απόψεις που ανατρέπουν την κλασσική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα με ενεργοποίηση των πολιτών, με πρωτοκαθεδρία της νέας γενιάς σε θέσεις κλειδιά αλλά και με παράλληλη ανάκληση στην ενεργό δράση πεπειραμένων στελεχών που για διάφορους λόγους είχαν αποστασιοποιηθεί.
Φυσικά επειδή κάθε δράση φέρνει και αντίδραση δεν έιναι λίγοι αυτοί που βλέπουν με μισό μάτι τις επερχόμενες αλλαγές. Μονο που αυτή τη στιγμή δεν τολμούν να μιλήσουν καθαρά και έτσι οι μουρμούρες περιορίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και σε κατ' ιδίαν επαφές ανά τα καφέ του κέντρου της Αθήνας.
Τίποτε δεν θα μοιάζει με αυτό που υπάρχει σήμερα, λένε στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Οι μηχανισμοί και τα μαγαζάκια δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν ξανά ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων και στη λήψη των αποφάσεων.
Η βάση του κόμματος θα ακούγεται χωρίς ενδιαμέσους και κομματικούς νταβατζήδες. Στο ερώτημα αν αυτό μπορεί να σημαίνει εσωκομματικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, οι συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά απαντούν σιβυλλικά: Τίποτε δεν αποκλείεται.
Το όνομα και τα σύμβολα
Και το όνομα και τα σύμβολα, είναι η επόμενη ερώτηση. Δύσκολο, απαντά μια ομάδα, μάλλον απίθανο, συμπληρώνουν άλλοι. Πάντως το θέμα τίθεται από αρκετούς.
Μεταξύ τους πάντως δεν είναι σίγουρα ο βουλευτής της Β' Αθήνας και εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης περιόδου του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος. Ο τότε διαπρύσιος κήρυκας της αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων σήμερα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο:
«Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε όνομα, δεν είμαστε καταζητούμενοι, εγώ δεν βλέπω μια τέτοια ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
«Ενα κόμμα που πρέπει να γίνει κόμμα-θεσμός πρέπει να ξεπεράσει οργανωτικές δομές του παρελθόντος να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες, να έχει μεγαλύτερη ευελιξία όσο αφορά τη σχέση τοπικής κοινωνίας και κόμματος, να μπούμε σε μια διαδικασία μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών. Προφανώς η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος είναι ξεκαθαρισμένη και είναι το μόνο το οποίο θεωρώ πώς δεν τίθεται προς αμφισβήτηση», συμπλήρωσε.
Το χαρτί του ανασχηματισμού
Παράλληλα με όλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να συνδυάσει και τον ανασχηματισμό. Παρά το γεγονός ότι πολλοί του εισηγούνται, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης να κάνει τον ανασχηματισμό τώρα, δηλαδή μετά το Πάσχα, ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει -εκτός απροόπτου- αποφασίσει να συνδυάσει τις αλλαγές στο κόμμα του με τις αλλαγές στην κυβέρνηση.
Θέλει με τον τρόπο αυτό να σηματοδοτήσει τη συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και να κατοχυρώσει πόντους για τους επίσης δύσκολο χειμώνα του 2013-2014 που έρχεται και δεν αποκλείεται να φέρει τρίδυμες εκλογές (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές) το καλοκαίρι του 2014.
Αυτό τουλάχιστον δηλώνει και η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκολγου ο οποίος κατ' εντολή του κ. Σαμαρά προσπαθεί να σταματήσει κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
«Δεν είμαι εγώ, που θα μπορέσω να σας δώσω μια τέτοια πληροφορία. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει άμεσες επιτακτικές προτεραιότητες της υλοποίησης αυτών των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.